Kuka ylläpitää työhyvinvointia monipaikkaisessa työssä? Hankkeen alustavia tuloksia esitettiin WORK2023 -konferenssissa

Miten työtä kannattaisi tehdä, johtaa ja organisoida, kun erilaisia vaihtoehtoja ja niiden kombinaatioita on tänä päivänä enemmän kuin koskaan aikaisemmin?

Riitta-Liisa Larjovuori esitteli kansainvälisessä WORK2023 -konferenssissa alustavia tutkimustuloksia työhyvinvoinnin ylläpitämisestä ja edistämisestä monipaikkaisessa työssä. Kyselyssä annettiin lähes 1800 avointa vastausta siihen, millaisten toimintatapojen työntekijät kokevat pitävän yllä työhyvinvointiaan.

Analyysi on vielä hieman kesken. Tietyt asiat nousevat selvästi esille, mutta tarkempi penkominen tuo varmasti esille vielä lisää nyansseja. Aineistoa on tarkasteltu mm. siitä näkökulmasta, mitä toimijoita ja tahoja nousee esille työhyvinvoinnin ylläpitämisessä. Onko se täysin työntekijän vastuulla (kuten osa vastaajista hyvin yksiselitteisesti totesi)? Mikä on lähiesihenkilön rooli? Toimiiko kollegiaalisuus: saako tukea ja apua, vaikka oltasiin eri paikoissa?

Työpaikka – organisaatio – käytäntöineen ja sääntöineen luo puitteet sille, miten yksittäiset työntekijät, tiimit ja esihenkilöt voivat löytää ja kehittää sekä työn tavoitteita että työntekijöiden hyvinvointia palvelevia ratkaisuja. Mahdollisuus vaikuttaa työn tekemisen paikkaan ja mahdollisesti myös ajankohtaan nostetaan vahvasti esille työhyvinvointia tukevana tekijänä. Mahdollisuus on osittain rakenteellista: esimerkiksi etätyöstä on jollakin tavalla sovittava työnantajan kanssa, ja osittain enemmänkin kulttuurista ja asenteellista. Esihenkilön myönteinen suhtautuminen monipaikkaista työtä kohtaan sekä luottamus siihen, että työt hoituvat paikasta riippumatta, koettiin keskeisinä hyvinvointia tukevina tekijöinä. Myös kollegoiden osoittamalla luottamuksella ja halulla saada asiat toimimaan, vaikka tiimin jäsenet tekisivät työtä eri tavoilla ja eri paikoissa, vaikuttaa olevan suuri merkitys.

Lähikohtaamisia pidetään edelleen tärkeinä. Ne energisoivat ja lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Erityisesti haastavampien ja monimutkaisempien asioiden koetaan edistyvän tehokkaammin, kun osapuolet ovat samassa paikassa samaan aikaan. Ns. tuhannen taalan kysymys vaikuttaa olevan, voidaanko etä- ja digivuorovaikutuksesta koskaan kehittää yhtä toimivaa, luontevaa ja monipuolista.

Kyselyssä saatujen vastausten perusteella työntekijän omalla aktiivisella toiminnalla on keskeinen merkitys työhyvinvoinnin ylläpitämisessä. Runsaassa etätyössä korostuu työergonomian, taukojen, työvireen tietoisen ylläpidon, sosiaalisten tarpeiden sekä työstä irrottautumisen merkitys. Myös työympäristön kehittäminen työntekoa ja työhyvinvointia tukevaksi voi etätyössä vaatia enemmän panostusta työntekijältä itseltään. Laajemmat valinnanmahdollisuudet lisäävät myös tarvetta oman työarjen tietoiseen suunnitteluun, jossa sovitetaan yhteen työtehtäviä, muun elämän tapahtumia ja erilaisia paikkoja ja aikoja.

Tutustu tarkemmin esitykseen: Who maintains wellbeing at work in multilocational work?

30.8.2023, Riitta-Liisa Larjovuori