Esittely

Työnteko on muuttunut nopeasti monipaikkaisemmaksi ja -kanavaisemmaksi, ja koronapandemia on osaltaan kiihdyttänyt kehitystä. Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt -tutkimushankkeessa pureudumme monipaikkaisen työn edellytyksiin ja hyviin käytäntöihin. Hanketta toteutetaan ajalla 1.9.2022–30.9.2024.

Monipaikkaisella työllä tarkoitetaan järjestelyä, jossa työtä tehdään useista sijainneista käsin. Monipaikkaisen työn kokonaisuus muodostuu fyysisten tilojen, tieto- ja viestintäteknologian tarjoamien virtuaalisten tilojen sekä sosiaalisen ympäristön yhdistelmästä.

Etenkin tieto- ja asiantuntijatyössä työtapojen ja -ympäristöjen muutokseen liittyy lisääntynyt digitaalinen viestintä sekä työaikojen ja -paikkojen moninaistuminen ja yksilöllistyminen. Muutos edellyttää uudenlaista johtamista, osaamista, käytäntöjä, välineitä ja tiloja – ja hyvin toimiessaan voi tukea niin henkilöstön työhyvinvointia kuin organisaation tuloksellisuuttakin.

Tutkimuksessa työn monipaikkaisuus nähdään organisaation näkökulmasta valmiuksia ja välineitä edellyttävänä tavoitteellisen johtamisen kohteena. Työntekijöiden näkökulmasta monipaikkaisuutta tarkastellaan työhyvinvointiin ja työn sujuvuuteen kytkeytyvänä työn ominaisuutena, johon liittyviin kokemuksiin ja tarpeisiin vaikuttavat esimerkiksi organisaatio-, työ- ja yksilötekijät.

Vaikka monipaikkainen työ voi muuttaa suuresti organisaatiolta vaadittavia valmiuksia, sen kehittämiseksi ei ole ollut saatavilla käytännöllistä tutkimusperustaista mallia. Tässä tutkimushankkeessa kehitettävä arviointi- ja kehittämismalli määrittää monipaikkaisen työn kannalta olennaiset kohteet ja kuvaa kriteerit, joiden perusteella organisaatiot voivat arvioida monipaikkaisen työn tilannettaan ja tunnistaa olennaiset kehittämiskohteensa.

Kehittääkseen monipaikkaista työtä, organisaatiot tarvitsevat toimintaympäristöönsä ja tavoitteisiinsa soveltuvia käytäntöjä. Tämä tutkimushanke tuottaa myös tietoa monipaikkaisen työn organisaatiokulttuuriin ja ihmisten johtamiseen liittyvistä tekijöistä, jotka ovat aiemmassa tutkimuksessa jääneet usein katveeseen.

Tutkimushankkeen keskeiset teemat:

  • Monipaikkaisen työn suunta, johtaminen ja pelisäännöt
  • Esihenkilötyö monipaikkaisessa työssä​
  • Monipaikkainen toiminta asiakkaiden ja kumppanien kanssa​
  • Monipaikkaista työtä tukeva ja vahvistava kulttuuri​
  • Tilojen ja teknologian hyödyntäminen​
  • Työntekijöiden osaamisen ja hyvinvoinnin vahvistaminen​
  • Monipaikkaisen työn vaikutusten arviointi ja seuranta