Ensimmäinen hallitus kasaan tutuista ihmisistä
Mesikerhon tavoitteena on edistää opiskelijahyvinvointia ja opintojen etenemistä sekä vähentää yksinäisyyttä tarjoamalla matalan kynnyksen luonto- ja vertaistoimintaa Tampereen ammattikorkeakoulun ja TUNI-yhteisön opiskelijoille. Toimintaan kuuluvat erilaiset luontoretket sekä opiskeluun liittyvät sparraustilaisuudet ja ennen kaikkea mukava, rento yhdessä olo.
Tutussa porukassa voimme innostaa toinen toisiamme. Aina kun näemme koulussa, juttu menee heti kerhoon ja sen ideointiin.
Kerhon ydinporukka ja ensimmäinen hallitus koostuu tällä hetkellä pitkälti biotuotetekniikan opiskelijoista sekä Metsäreseptissä keväällä mukana olleista metsäinsinööriopiskelijoista. Ennestään tuttu porukka oli helppo saada nopeasti kokoon ja tieto kulkee sujuvasti:
”Alku vaatikin tiiviin porukan. Tuntee, kenen kanssa on tekemisissä, ja voimme innostaa toinen toisiamme”, Kerttu Seikkula, yksi kerhon perustajista, kertoo. ”Aina kun näemme koulussa, juttu menee heti kerhon hommiin ja ideointiin.”
Mesikerhon tarkoituksena on kuitenkin olla kaikkien alojen yhteinen, ja seuraavaan hallitukseen toivotaan mukaan paljon uusia tekijöitä eri alojen opiskelijoista.
Luontoon matalalla kynnyksellä
Kevään 2023 perustamiskokouksen jälkeen alkukesän 2023 aikana Mesikerho kokosi tiimiään, ja varsinainen toiminta aktivoitui heti elo-syyskuulla uusien opiskelijoiden aloitettua opintonsa TAMKissa.
Luonnosta nauttiminen yhdistää Mesikerhon löytäneitä ihmisiä. Toiminnassa halutaan edistää tutustumista, mutta tilaa annetaan myös yksinololle ja rauhoittumiselle.
Syyslukukauden toiminnassaan Mesikerho on lanseerannut viikoittaiset kävelyt Kaupin maastoon. Kävelyretkillä on hyödynnetty HetkiRetki-reittejä, jotka syntyivät niin ikään Metsäreseptin opiskelijaprojekteissa Juuso Sainion, Tiia Hyvärisen ja Suvi-Tuulia Raittisen tiimissä.
Mesikerhon ensimmäinen isompi retki tehtiin 12.9. Niihaman majalle. Mukana laavuretkellä oli monipuolisesti eri alojen ja eri vuosikurssien opiskelijoita.
”Palautteissa korostui, miten kivaa on, että luontoretkiä järjestetään. Luonnosta nauttiminen oli kaikkia yhdistävä tekijä”, Seikkula kertoo.
Mesikerhon toiminnan ajatuksena on pyrkiä tutustumaan ja ryhmäytymään, mutta siihen ei haluta pakottaa ja tilaa annetaan myös rauhassa olemiseen. Kerhon toiminnassa halutaan tarjota vaihtoehtoja aktiviteeteiksi: esimerkiksi ongintaa harrastava voi ottaa retkelle ongen mukaan siltä varalta, että joku muukin innostuu lähtemään ongelle. Aktiviteettien annetaan syntyä hetkessä eikä puuhasteluun pakoteta.
Syksyn toinen iso retki oli yhteistyön taidonnäyte. Seitsemisen kansallispuistoon suuntautunut ruskaretki toteutui yhteistyössä Mesikerhon, Tamkon, Tampion ja oppilaitospastori Jussi Houtun kanssa. Tamko on järjestänyt ruskaretkiä jo useamman vuoden ajan ja tarjosi tänä vuonna konseptia ensimmäistä kertaa Mesikerhon vedettäväksi. Lue ruskaretkestä lisää täältä.
Vaihto-opiskelijat ovat myös löytäneet mukaan Mesikerhon toimintaan.
”Vaihto-opiskelijat kaipaavat enemmän tutustumista. Voisimme ehkä joskus järjestää myös retken vain heille”, Seikkula pohtii.
Kerhotoiminnassa tärkeintä ilo ja jaksaminen
Mesikerho toimii opiskelijakunta Tamkon alaisena harrastekerhona, ja Tamko tarjosi avustusrahan kerhon käynnistämiseen keväällä. Tamko on muutoinkin ollut suurena apuna Mesikerholle tarjoamalla tukeaan muun muassa tapahtumien markkinoinnissa ja järjestötoiminnan käytännön asioissa. Seikkula iloitsee kaikesta tuesta:
”Huomaa, että Tamko kuten kaikki muutkin joka suunnasta haluavat, että toimintamme lähtee hyvin käyntiin.”
Jokainen tulee omalla jaksamisellaan ja resursseillaan. Tekeminen ei saa alkaa tuntua stressaavalta ja ylivoimaiselta.
Mesikerhon hallitus kokoontuu kokouksiin jäsenten kodeissa tai etäyhteydellä. Suurena unelmana on oma kerhotila:
”Olisi hienoa, kun olisi joku tila missä päivystää, että meidät löydettäisiin ja toiminnasta voisi kysyä”, Seikkula visioi. Mesikerho on kartoittanut yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi Parven ja SportUnin kanssa, ja oman väline- ja varustekaapin etsintä TAMKilta on käynnissä.
Tulevan kevään toiminnan kärkenä on hyvinvointia, opiskelua ja luontosuhdetta tukevien tapahtumien lisäksi kartoittaa yhteistyökuvioita ja rahoitusmahdollisuuksia. Mesikerho tarjoaisi mielellään talkooapua esimerkiksi tilojen käyttämistä vastaan.
Vaikka ideoita on paljon, kerhon aktiivit pyrkivät muistamaan omat resurssinsa:
”Hallitukseen lähteneille painotettiin, että jokainen tulee omalla jaksamisellaan ja resursseillaan. Tekemisen pitää olla kivaa eikä se saa alkaa tuntua stressaavalta tai ylivoimaiselta.”
Tuttu porukka auttaa Seikkulan mukaan jaksamisessa, sillä tutuille uskaltaa sanoa rehellisesti, omista aikatauluistaan ja jaksamisestaan.
Kerholle oli olemassa oleva tarve
Mesikerho on selvästi osunut valmiina olleeseen tarpeeseen: opiskelijat ovat kaivanneet tukea hyvinvoinnilleen ja vaihtoehtoista tekemistä perinteisille opiskelijatapahtumille, ja Mesikerho on tarjonnut vastauksen tähän tarpeeseen. Kerhon saama palaute on ollut hyvin positiivista sekä rakentavasti ideoivaa siitä, mitä tulevaisuudessa voisi olla.
”Idea on lopulta tosi yksinkertainen, mutta silti se on kolahtanut niin monelle”, Seikkula kuvailee.
Seikkulan viesti kaikille: tule rohkeasti kysymään ja mukaan toimintaan. Tapahtumissamme saa olla oma itsensä
”Olisi hienoa, että ihmiset tulisivat rohkeasti mukaan, kysymään toiminnasta ja seuraisivat Instassa. Kaikki ovat tervetulleita ja kaikki otetaan mukaan. Sosiaalisia tilanteita ei tarvitse pelätä. Tapahtumissamme saa olla myös omassa rauhassa, jos haluaa”, Seikkula kannustaa.
Teksti: Maria Lehtola