Muutoskyvykkyyteen kuuluu ajan seuraaminen, ennakointi, uuden oppiminen, ajattelu- ja toimintatapojen muuttaminen sekä toiveikas suhtautuminen tulevaisuuteen. MaRa-alan ammattilaisten, ja ihan jokaisen muunkin on hyödyllistä tietää, mihin suuntaan ruoan osalta ollaan kulkemassa ja miksi. Edessämme on mittava ruokakulttuurillinen muutos. Kannattaa miettiä, mitä tämä muutos tarkoittaa oman elämän sekä oman yrityksen tai työpaikan kannalta. Näkeekö muutoksen uhkana vai mahdollisuutena? Ajatteleeko sen avaavan uusia mahdollisuuksia vai poissulkevan jotakin?
Planetaarinen ruoka on ensimmäinen tiedeperustainen ehdotus maapalloystävälliseksi ruokajärjestelmäksi. https://eatforum.org/about/ Siinä yhdistyvät ilmasto, ympäristö ja terveys. Laajan systeemisen kokonaisuuden avulla halutaan minimoida haitalliset terveys-, ympäristö- ja ilmastovaikutukset. On laskettu, että planetaarinen ruoka turvaisi terveellisen ruoan lähes 10 miljardille ihmiselle maapallolla!
Planetaarinen ruoka on terveellinen, monipuolinen ja värikäs. Kyse on kasvisten ja kasviproteiinien merkittävästä lisäämisestä, ja vastaavasti eläinperäisten tuotteiden selvästä vähentämisestä. Tämänhetkisessä suomalaisten ruokasuosituksessa lihan määrä on 500 gr / viikossa, planetaarisessa ruoassa tuo määrä on 100 gr / viikossa.
Kuten tilaisuudessa opimme, elämänmittaisten maku- ja ruokailutottumusten muuttaminen ja planetaarisen ”ruokalistan” toteuttaminen käytännössä ei välttämättä ole helppoa, ja vaatii etenkin aluksi vaivannäköä. Varmimmin muutos onnistuu etenemällä pienin askelin. Toivottua muutosta ei saada isossa mittakaavassa aikaan yksin. Se on mahdollista ainoastaan eri toimijoiden, tahojen ja yritysten yhteistyöllä.
Tekoja siis tarvitaan. Tapahtumassa laadittiin kestävämpää ruokalistaa, pohdittiin kestävän ruoan edellyttämää osaamista, suunniteltiin planetaarisen ruoan teemaviikkoa sekä ideoitiin planetaarisen ruoan uusia mahdollisuuksia matkailuyrityksissä/verkostoyhteistyössä. Työryhmät tiivistivät ehdotuksensa twiiteiksi, joista tässä muutamia esimerkkejä:
- Planetaarisen Pirkanmaan ruokaviikko tehdään yhdessä! Osallistumista, oppia ja elämyksiä!
- Pienillä muutoksilla kohti terveellisempiä asiakkaita. Kannattavuudesta tinkimättä.
- Kestävää matkailua tekemällä itse hyvää! Tiedostamalla, teoilla ja tiedottamalla.
- Ravitsemisalan muuttaminen kestäväksi edellyttää opiskelijan osallistamista osaksi kehitystä. Kestävyysmurros tehdään nyt.
Mitä sinä voisit tai yrityksesi/työpaikkasi voisi tehdä maapalloystävällisen ruokamuutoksen eteen? Tapahtuman innoittamana vaihdoin kahvimaidon kokonaan kaurajuomaan sekä lisäsin kasvisruokapäiviä viikon ruokalistalle. Nämä ovat vielä pieniä tekoja, mutta hyvä alku, ja tekoja kuitenkin.
Kati Tikkamäki, koordinoiva kehittäjä, KYVYKÄS-hanke
Kati Tikkamäki: Pirita, toimit KYVYKÄS-hankkeessa kehittäjänä ja osallistuit tapahtumaan, mikä sinulle jäi mieleen merkityksellisimpänä asiana tilaisuudesta?
Pirita Markkula:
Tulevaisuuden ruoka –tapahtuman järjestelyt sujuivat näin osallistujan näkökulmasta oikein mukavasti. Paikaksi valittu TAMK:n Catering Studio sopi tilaisuuden järjestämiseen erinomaisesti, ja tilaisuuden eri osat pystyttiin toteuttamaan siellä jouhevasti. Osallistujien siirtyminen esimerkiksi auditorioon, jossa paneelikeskustelu järjestettiin, oli helppoa ja vaivatonta. Paneelikeskustelu oli mielestäni hyvä tapa saada tietoa siitä, mitä planetaarinen ruoka on, tai miten se voisi olla osana yritysten arkea. Eri lähtökohdista tulleet panelistit toivat laajempaa näkökulmaa yhteiseen keskusteluun, mikä oli yksi parhaista anneista tapahtumassa.
Toisena isona tekijänä tapahtumassa oli tietenkin itse ruoka. Purtavaa tarjoiltiin koko tilaisuuden ajan. Tarjoilut olivat erittäin maukkaita ja planetaarista ruokavaliota mukailevia. Ruoista olisi kylläkin voinut antaa hieman enemmän tietoa, erityisesti niiden sisällöstä. Tuolloin olisi ollut osallistujana helpompi miettiä, miksi kyseinen tarjoilu sopi juuri planetaariseen ruokavalioon. Itse koen, että planetaariseen ruokavalioon liittyy paljon ennakkokäsityksiä, joita itse kokeilemalla ja toteamalla voitaisiin poistaa. Tilaisuuden tarjoilut olivat kuitenkin erinomaisen hyviä, joten mikä voisikaan toimia tämän parempana planetaarisen ruokavalion puolestapuhujana.
Kolmantena asiana nostan esiin kolmen hankkeen yhteistyön tapahtumassa. Yhteistyö oli mutkatonta ja näyttäytyi osallistujille saumattomalta. Vaikka kaikkien hankkeiden ydinajatus tuotiin esiin tilaisuudessa, nämä eivät näyttäytyneet mitenkään erillisinä kokonaisuuksina. Tilaisuudessa oli hyvä ja rento tunnelma, joka välittyi myös osallistujille. Tiedolliset osuudet olivat sopivan pituisia, ja mukana oli myös osallistujien näkökulmia, kun kaikki pääsivät työskentelemään ryhmätehtävän parissa. Ryhmätuotokset esiteltiin tilaisuuden lopussa, ja näin tapahtumassa tuotiin myös osallistuvien ääni kuuluviin. Mahtavaa yhteistyötä niin järjestäjiltä kuin osallistujiltakin. Mukava tapa jakaa tietoa ja tavata muita asiasta kiinnostuneita. Hienoa!
Pääosa osallistujapalautteesta olikin hyvin positiivista. Erityisen hyödylliseksi osallistujat kokivat palautteen mukaan verkostoitumisen ja kokemusten jakamisen sekä erilaiset näkökulmat ja ymmärryksen lisääntymisen. Kuten yhdessä palautteessa todettiin: ”Kiinnostava ja ajankohtainen tilaisuus, jossa hienosti yhdistyi eri hankkeiden voimat. Kiitos!”
Lisätietoa aiheesta:
Tutkijat kehittivät planetaarisen ruokavalion: https://yle.fi/a/3-10600684
Planetaarinen päivä – näin koostat maukkaat ja ekologiset ateriat koko päivälle
Näin helppoa on syödä ympäristöystävällisesti – tutustu planetaariseen ruokavalioon
”Planetaarinen ruokavalio tekee hyvää ihmiselle ja maapallolle”-webinaari: https://www.youtube.com/watch?v=LORyOQRNpxs
Kuva: Tulevaisuuden Ruoka -tapahtuman paneeli. Vetäjinä Sanna Luoto ja Mikael Lindell FUSILLI-hankkeesta ja asiantuntijoina Saija Leponiemi (Campusravita Oy) , Armi Rajala (Nuorisokeskus Marttinen), Marja Tammi (Saarioinen Oy) ja Pihla Vartiainen (opiskelija, TAMK)