Esittely

Konepaja-akatemia 2.0 on Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja SASKY koulutuskuntayhtymän (Sasky) yhdessä toteuttama hanke, joka kehittää uudenlaista koulutusta valmistavan teollisuuden tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on puuttua hionnan osaamisvajeeseen ja työvoimapulaan sekä tukea teollisuuden vihreää ja digitaalista siirtymää. Hankkeessa toteutetaan koulutuspilotti, jonka aikana koulutetaan joukko asiantuntijoita vastaamaan yhden valmistavan teollisuuden prosessin, hionnan, kasvavaan ja välittömään työvoimatarpeeseen.

Tavoite

Hankkeen kohderyhmänä ovat Pirkanmaalla toimivat pienet ja keskisuuret konepajateollisuuden yritykset, jotka hyödyntävät tai voisivat hyödyntää hiontaa tuotannossaan. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa ja hyödynnetään niiden olemassa olevia laitteistoja sekä luodaan digitaalinen oppimisympäristö hiontaan. Hankkeen tuloksena syntyy myös ”Konepaja-akatemia 2.0” -toimintamalli, joka on skaalattavissa ja sovellettavissa muihin valmistavan teollisuuden prosesseihin ja koulutuslaitoksiin.

Vaikuttavuus

Hankkeesta on hyötyä monille eri tahoille:

  •  Valmistavan teollisuuden yritykset: Hankkeessa koulutetaan uusia hiojia, jotka vastaavat yritysten työvoimatarpeeseen ja osaavat hyödyntää digitaalisia työkaluja ja menetelmiä. Hankkeessa yritykset pääsevät myös vaikuttamaan koulutuksen sisältöön ja toteutukseen sekä verkostoitumaan muiden yritysten ja koulutuslaitosten kanssa.
  • Kone- ja tuotantotekniikan opetusta tarjoavat toimijat: Hankkeessa kehitetään uusi toimintamalli, joka mahdollistaa digitaalisten oppimisympäristöjen ja pedagogisten ratkaisujen tehokkaan hyödyntämisen valmistavan teollisuuden koulutuksessa. Hankkeessa opetushenkilöstö saa uusia tietoja ja taitoja hionnasta ja muista valmistusprosesseista sekä oppii käyttämään uusia digitaalisia työkaluja ja menetelmiä.
  • Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen opiskelijat: Hankkeessa opiskelijat saavat mahdollisuuden kehittää osaamistaan hionnasta ja muista valmistusprosesseista sekä oppia käyttämään uusia digitaalisia työkaluja ja menetelmiä. He saavat myös arvokasta työelämäkokemusta ja verkostoitumismahdollisuuksia.

Rahoitus

Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) ja sen toteutusaika on 1.8.2023 – 31.7.2026.

Yhteistyökumppanit

Projektin edetessä yhteistyökumppanit lisätään tähän.