Toimijaverkostoteoria matkaoppaana digitaalisten palveluiden tutkimuksessa

Minkälaista toimijuutta on algoritmeilla ja datalla? Onko digipalvelun koodi ja tuotantoprosessi kuin musta laatikko? Kuinka tutkia digitaalisten palveluiden tuotantoprosesseja, joissa on lukuisia toimijoita ja kullakin toimijalla erilaisia intressejä? Vähentääkö palveluiden koneellistaminen ihmisten välisen vuorovaikutuksen tarvetta ja toiminnan monimutkaisuutta?

DIG1t0-hankkeen tutkijoiden, Sini Teräsahteen, Jaana Parviaisen, Paula Alasen ja Juho Rantalan artikkeli ”Latourin toimijaverkostoteoria tutkijan matkaoppaana” ilmestyi Sosiologia-lehden Bruno Latour ja sosiologia -teemanumerossa 3–4/2023. Menetelmäartikkeli avaa näkökulmia ja lähestymistapoja DIG1t0-hankkeessa tehtäville empiirisille tutkimuksille algoritmeista, datasta ja julkisten palveluiden digitalisoinnin prosesseista.

Kirjoittajat tarkastelevat artikkelissaan Bruno Latourin toimijaverkostoteorian (ANT) merkitystä sosiologiselle tutkimukselle ristiin valottamalla Latourin kirjoituksia muiden tutkijoiden tekemien tulkintojen kanssa. Kirjoittajat osoittavat, että toimijaverkostoteoriassa on piirteitä niin teoriasta, menetelmästä kuin filosofiasta. He kutsuvat toimijaverkostoteoriaa matkaoppaaksi, menetelmällis-filosofiseksi lähestymistavaksi, jonka metakäsitteiden avulla voi jäsentää empiirisen aineiston analyysiä. Toimijan, mustan laatikon, välittäjän ja käännöksen käsitteiden kautta he avaavat tarkemmin Latourin määrityksiä inhimillisistä, ei-inhimillisistä ja hybrideistä toimijoista sekä toimijuuden ilmentymisestä verkostoissa. Toimijaverkostoteorian teoreettisia ja menetelmällisiä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia he valottavat suhteessa muutamiin keskeisiin sosiologisiin teorioihin ja menetelmiin.

Kirjoittajat tarkastelevat artikkelissa myös Latourin filosofiaa ja toimijaverkostoteorian ontologiaa, kuten kategorisoinnin välttämistä ja toimijoiden ontologista tasa-arvoa, joiden muotoilemisessa hän näyttää inspiroituneen muun muassa Whiteheadin prosessifilosofiasta. Artikkelin lopuksi kirjoittajat pohtivat ANT-lähestymistavan soveltuvuutta moniaineksisten tutkimuskohteiden analyysiin teknologisoituvassa ja hybridisoituvassa yhteiskunnassa huomioiden sen rajallisuuden pureutua moniin sosiologisen tutkimuksen keskeisiin ilmiöihin. Artikkelin johtopäätös on, että toimijaverkostoteoria täydennettynä esimerkiksi prosessifilosofian ajatuksilla ja käsitteistöllä auttaa tutkijaa seuraamaan, kuvaamaan ja teoretisoimaan inhimillisten ja ei-inhimillisten toimijoiden monimutkaisesti yhteen kietoutuneita rihmastoja ja toiminnan prosessuaalista muutosta.

 

Teräsahde, S., Parviainen, J., Alanen, P. & Rantala, J. (2023). Latourin toimijaverkostoteoria tutkijan matkaoppaana. Sosiologia, 60 (3–4), 166–178.