DIG1t0-hankkeen kanssatutkijat Päivi Haaksiluoto ja Jarno Tanner kertoivat 15.5.2024 Sorvaamolla kokemuksistaan tutkimushankkeessa

Kanssatutkijat Päivi Haaksiluoto ja Jarno Tanner

DIG1t0-hankkeen kanssatutkijat Päivi Haaksiluoto ja Jarno Tanner kertoivat 15.5.2024 Sorvaamolla kokemuksistaan DIG1t0ssa. Päivi, Jarno ja Eeva Lahtinen toimivat palkallisina kanssatutkijoina hankkeessa puolen vuoden ajan.

Kanssatutkijaksi DIG1t0-hankkeeseen mukaan lähtemiseen kannusti mielenkiintoinen tutkimusaihe, halu oppia lisää kokemustiedon käytöstä tutkimuksessa, tieteen perustavanlaatuinen lähtökohta, että tietoa luodaan edellisen päälle, tasavertainen toimijuus eri osapuolten välillä sekä ansiotulot.

Jokaisella kanssatutkijalla oli omat yksilölliset tehtävänsä, mutta kaikki osallistuivat hankkeen kokouksiin ja palavereihin, aineistotyöpajoihin, lukupiireihin, yhteydenpitoon sähköpostitse ja hankkeen yhteisellä sähköisellä alustalla sekä ns. Ryhmis-toimintaan, johon kuului ryhmähaastatteluihin osallistujien rekrytoimista ja tapaamisia heidän kanssaan. Näiden tehtävien lisäksi Päivi muun muassa rekrytoi maahanmuuttajaosallistujia, mikä edellytti paljon viestintää ja yhteydenpitoa eri suuntiin. Jarno taas osallistui erittäin säännöllisesti hankkeen kokouksiin.

Oleellista työssä oli tasavertainen toimijuus kaikkien osapuolten kesken. Kanssatutkijat pitävät tärkeänä, että DIG1t0ssa pyritään kaikkien osapuolten osalta uuden tutkimusmenetelmän etsimiseen, kokeiluun, avoimuuteen ja heittäytymään ilman ennakko-oletuksia.

Kanssatutkijat kokevat, että heidän tehtävänsä sijoittuivat erityisesti TP1:een eli digitaalisen vuorovaikutuksen työpakettiin, vaikka heidän mukaansa muutkin työpaketit tulivat selkeästi esille kokouksissa ja palavereissa. Päivi kokee kanssatutkijana olleensa ammattitutkijan ja tutkimuksen osallistujien välikätenä: kokemus palvelun käyttämisen kuormittavuudesta, epäluottamuksesta ja tilanteiden kompleksisuudesta auttoi suhtautumaan osallistujiin ja heidän tilanteisiinsa empaattisesti ja luottamusta rakentavalla tavalla.

Tutkimukseen osallistujien rekrytointiin liittyi monia vaikeuksia, kuten kielimuuria, pelkoja, ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä, mutta vertaisuuden ja kokemusasiantuntijuuden myötä syntyi empaattinen vuorovaikutus ja luottamus. Tämä kannusti myös tutkimuseettiseen pohdintaan ja käytänteiden tarkasteluun.

Päivi ja Jarno kokevat, että saivat DIG1t0-hankkeessa tuoda tasavertaisina toimijoina ammattitutkijoihin nähden näkemyksiään esille ja että heidät nähtiin aitoina asiantuntijoina. Työkokemus edisti itsetuntoa, osallisuutta ja arvostusta.

Toiminnan kehityskohteeksi Päivi mainitsi sen, että hän osallistui hankkeen kahteen erilliseen kokonaisuuteen, videotilanteiden toteuttamiseen ja Ryhmis-toimintaan, mikä oli hieman haastavaa ja teki työstä välillä kuormittavaa. Paljon kokouksiin ja palavereihin osallistunut Jarno taas koki, että kokouksissa käsiteltyihin asioihin oli paikoin vaikeaa päästä kiinni, koska uutta asiaa oli niin paljon.

Kaiken kaikkiaan sekä Päivi että Jarno pitävät kanssatutkijuutta DIG1t0ssa kuitenkin positiivisena kokemuksena ja suosittelevat kanssatutkijuutta muille kokemusasiantuntijoille.