Tausta
Viime vuodet teknologisessa ja digitaalisessa kehityksessä ovat olleet vallankumouksellisia. Digitalisaatio on merkittävä trendi, jolla on kokonaisvaltainen vaikutus jokapäiväiseen elämään. Tekoälyn nopea tulo erityisesti generatiivisten tekoälysovellusten muodossa on yllättänyt monet, vaikka tekoälyä on hyödynnetty työelämässä jo pitkään. Ensimmäistä kertaa kuitenkin tekoälysovellukset ovat helposti hallittavissa ja käytettävissä laajoille joukoille ihmisiä. Kyse on merkittävimmästä teknologisesta muutoksesta sitten internetin avautumisen. Alati muuntautuva ja kehittyvä tekoäly ja uudet teknologiat tulevat olemaan keskeinen osa tulevaisuuden työelämää.
Tavoite
Tekoälymurros työelämässä -hankeen tutkimus tuottaa uutta ja ajankohtaista tietoa suomalaisesta työelämästä. Tutkimuksemme kartoittaa, mitkä sosiaalipsykologiset ja yksilölliset tekijät tukevat ja toisaalta haastavat organisaatioita ja työntekijöitä tekoälymurroksen keskellä. Tarkastelemme suomalaisten asenteita tekoälyä ja sen käyttöä kohtaan sekä asenteissa vallitsevia eroja eri aloilla ja eri ihmisten välillä. Kartoitamme myös työntekijöiden sosiaalipsykologisia resursseja tekoälymurroksen keskellä.
Vaikutus
Tutkimus tuottaa tärkeää tietoa suomalaisten työntekijöiden tekoälysovellusten käytöstä ja tekoäly asenteista. Tuotamme ajankohtaisen kuvan tekoälyn käytöstä suomalaisessa työelämässä tarjoten samalla uudenlaisen perspektiivin työntekijöiden hyvinvointiin tekoälymurroksen keskellä.
Tutkimuksesta saadut tulokset auttavat etsimään ratkaisuja tekoälyn tuomiin haasteisiin työelämässä ja kartoittamaan mahdollisuuksia huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista ja heidän hyvinvointiaan tukevista tekijöistä uudessa tilanteessa.
Tutkimuksemme tuottaa Työntekijän tekoälyresilienssin mallin, joka kuvaa niitä tekijöitä ja voimavaroja, jotka auttavat työntekijää sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Mallissa erotellaan subjektiivisia, intersubjektiivisia ja sosiaalisia tekijöitä.
Rahoitus
Tutkimusta rahoittaa Työsuojelurahasto 2024–2026.