Tutkimusprojektin taustoista ja lähtökodista
TieDi rakentuu kahden aikaisemman tutkimushankkeen opeille, jotka molemmat tuovat oman näkökulmansa tuottavuuden kehittämiseen ja johtamiseen sekä tietoperusteisen johtamisdialogin rakentamiseen.
Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa ”Kestävän kuntatalouden tietopohja: nyt ja tulevaisuudessa” -hankkeessa tarkasteltiin sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden johtamista ja tunnistettiin kestävyyden johtamisen käytäntöihin liittyä tutkimusaukko.
Tämän hankkeen yksi keskeinen havainto erityisesti julkisen talouden ja tiedolla johtamisen näkökulmista liittyi siihen, että kestävyys ei ole vain yksi uusi mittauskohde, vaan se haastaa monella tavalla tutut tuloksellisuuden johtamisen käytännöt.
TieDi -hankkeessa syvennymme tarkemmin kestävyyden nimissä tehtäviin johtamisen valintoihin ja pyrimme tuottamaan uutta ymmärrystä erityisesti sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden johtamisen kysymyksistä.
Työsuojelurahaston rahoittamassa ”Tuloksekas julkisjohtaminen” -hankkeen yhtenä tärkeänä tuloksena esitettiin, että tiedolla johtaminen on dialogi.
Tiedon tuotannon välineet kunnissa ovat kehittyneet, mutta johtajat ja esihenkilöt eivät aina tunnista omaa rooliaan toiminta- ja taloustiedon yhteensovittamisessa, tietotarpeiden määrittelijöinä ja tiedon hyödyntäjinä.
TieDi-hankkeessa pureudumme tietoperusteisen johtamisdialogin ytimeen, eli niihin konkreettisiin tapoihin ja vuorovaikutukseen perustuviin tiedonmuodostuksen prosesseihin, joissa kuntaorganisaatiossa muodostetaan yhteistä tilannekuvaa ja tehdään kestävän kuntatalouden valintoja.
Tutkimusprojektin uutuusarvo suomalaiselle työelämälle
Työsuojelurahaston tutkimusrahoituksen keskeisenä tavoitteena on tuottaa lisäarvoa suomalaisen työelämän kehittämiseen.
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin samanaikainen kehittäminen on ollut jo pitkään tärkeä arvo työelämän kehittämisessä.
TieDi pyrkii omalta osaltaan jatkamaan tätä perinnettä laajentamalla julkisen sektorin tuottavuuskeskustelua kattamaan kestävyyden näkökulmat ja tuomalla tietoperusteisen johtamisdialogin osaksi tuottavuuden ja tuloksellisuuden johtamisen keskustelua.
Tutkimusprojekti tarkastelee uudella tavalla muuttuvan työelämän ja johtamisen osaamistarpeita sekä tuloksellisen toiminnan edellyttämiä organisaation kyvykkyyksiä.
TieDi yhdistää kolme johtamisen näkökulmaa, joita on aikaisemmin tarkasteltu pääosin irrallisina johtamisen kysymyksinä; kestävyyden johtamisen, tiedolla johtamisen ja yhteensovittavan johtamisdialogin.
Kestävyyden johtamisen osalta olemme TieDi-hankkeessa kiinnostuneita erityisesti niistä talouden suunnittelun ja tiedolla johtamisen prosesseista ja käytännöistä, joissa kestävyyden valintoja tehdään.
Kestävät valinnat tarkoittavat sosiaalisesti oikeudenmukaisia ja taloudellisessa mielessä resurssiviisaita käytäntöjä niin kuntalaisten kuin henkilöstön kannalta. Kestävät johtamiskäytännöt edistävät työhyvinvointia ja työssäjaksamista sekä vahvistavat sosiaalisen kestävyyden ulottuvuutta talouden suunnittelussa.
Hankkeen kuntajohtamisen konteksti on tutkimuksellisesti kiinnostava ja käytännöllisesti relevantti erityisesti käsillä olevassa julkisen sektorin uudessa tilanteessa, jossa kunnat määrittelevät rooliaan uudelleen elinvoimaisina sivistyskuntina ja, jossa taloudellinen kehys on rajallinen. TieDi:ssä kehitämme johtamisen välineitä osallistuvien organisaatioiden, Hämeenlinnan ja Kangasalan, sekä laajemmin sivistyskuntien käyttöön.
Tervetuloa TieDi:n kyytiin, laita sivu seurantaan!
***
Lue lisää TieDi:n taustalla olevista tutkimuksista:
Blogi: Sanoista tekoihin kestävän kuntatalouden johtamisessa | KAKS
Blogi: Kestävä kuntatalous – höpöhöpöstä johtamisen arjeksi | Kuntaliitto.fi
Kestävä kuntatalous: raportoinnista kestävyyden johtamiseen | Kaks.fi