Johtamisdialogin näkökulma hallinnon tutkimukseen - konferenssiterveisiä Ateenasta!

Panteionin yliopisto

TieDi tutkii tietoperusteista johtamisdialogia, jossa tavoitellaan kunnan sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä. TieDi oli mukana European Group of Public Administration (EGPA) -konferenssin ohjelmassa. Ateenassa syyskuun alussa 2024 pidetyn julkisen hallinnon tutkimuksen konferenssin tämän vuoden teema keskittyi tulevaisuuden julkishallintoon, demokratiaan ja osallistumiseen.

EGPA-konferenssissa esitellyssä artikkelissa tavoitteena on ymmärtää johtamisdialogin muodostumista sekä edellytyksiä sosiaalis-taloudellisesti kestävän kunnan johtamisessa. Tarkastelemme TieDissä sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä kunnan tuloksellisuustavoitteina. Tällöin keskitymme kestävyyden toimeenpanon kysymykseen erityisesti johtamisen näkökulmasta. Samalla jäsennämme kestävyyttä tuloksellisuuden ja tuottavuuden viitekehyksessä, johon kestävyys tuo kokonaisvaltaisen pitkän aikavälin näkökulman. Johtamisdialogilla tarkoitamme sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tapahtuvaa tiedonmuodostusta ja tiedon varassa käytävää dialogia kuntajohtamisessa (vrt. Laihonen et al., 2022).

EGPA-konferenssi järjestettiin helteisessä Ateenassa Panteionin yliopistolla. TieDi oli mukana Public Sector Performance -työryhmässä, joka kokoaa yhteen tutkijoita, jotka ovat kiinnostuneita tuloksellisuuden, tuottavuuden mittaamisen ja johtamisen teemoista. Johtamisdialogi herätti työryhmässä kiinnostusta, sillä dialogisen näkökulman tärkeys ja merkitys julkishallinnossa ja julkisen toiminnan johtamisessa tunnistetaan. Erityisesti kestävyyden kannalta dialoginen näkökulma on olennainen, sillä kestävyyteen liittyy monia erilaisia ja vastakkaisiakin ulottuvuuksia ja tavoitteita. Näitä näkökulmia johtamisdialogissa sovitetaan yhteen.

Esitelty artikkeli pohjautuu TieDi-tutkimusprojektissa kerättyyn empiiriseen aineistoon. TieDissä ovat mukana Kangasalan ja Hämeenlinnan kaupungit, joiden ylimmältä viranhaltijajohdolta haastatteluaineisto on kerätty. Aineisto sisältää myös hankkeen työpajatyöskentelyyn osallistuneiden perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen päällikkö- ja asiantuntijatason toimijoiden kyselyvastauksia sekä työpajatyöskentelyn havainnointi- ja muun aineiston. Aineistoa analysoimme sisällönanalyysin keinoin.

Johtamisdialogi näyttää empiirisen aineiston perusteella moniulotteiselta ilmiöltä sosiaalis-taloudellisen kestävyyden johtamisessa. Se liittyy yksilöiden väliseen toimivaan ja molemminpuoliseen vuorovaikutukseen, mutta johtamisdialogi on kuitenkin luonteva osa johtamista. Tällöin tavoitteena on luoda yhteinen ymmärrys sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden yhteensovittamisesta ja sen vaatimista ratkaisuista ja valinnoista.

Johtamisdialogi edellyttää paitsi riittävää tietopohjaa, myös ennen kaikkea tiedon hyödyntämistä tukevia käytäntöjä. Se edellyttää yksilöiltä osaamista ja osallistumista tiedonmuodostukseen ja yhteisen ymmärryksen rakentamiseen. Johtamisdialogiin liittyykin kriittisiä osaamistekijöitä ja se asettaa myös vaatimuksia kuntaorganisaatiolle. Kuntaorganisaatiossa on oltava tiedon hyödyntämistä tukevia käytäntöjä, rakenteita ja resursseja. Kyse on myös sosiaalis-taloudellista kestävyyttä tukevan kulttuurin rakentamisesta.

Sosiaalis-taloudellinen kestävyys kunnan tuloksellisuustavoitteena tarkoittaa sitä, että kestävyys tarvitsee johtamista ja johtamisen tekoja. Johtamisen kestävät valinnat tarkoittavat sosiaalisesti oikeudenmukaisia ja taloudellisessa mielessä resurssiviisaita käytäntöjä niin kuntalaisten kuin henkilöstön kannalta.

***

Työsuojelurahaston matkastipendi mahdollisti osallistumisen konferenssiin. TieDin osallistuminen konferenssiin ja artikkelin esittely tiedeyhteisölle auttaa artikkelin työstämistä julkaisuksi. Lämmin kiitos Työsuojelurahastolle!

Lue lisää:

Laihonen, H., Kork, A. A., Sinervo, L. M., & Kokko, P. (2022). Julkisen hallinnon tiedonmuodostus. In Hallinnon tutkimuksen tulevaisuus (pp. 221-243). Vastapaino. Vapaasti saatavilla: http://doi.org/10.58181/VP9789517689953