Esittely

TieDi-tutkimusprojekti tarkastelee johtamista kunnissa. Tutkimusprojekti luo uutta ymmärrystä tietoperusteisen johtamisdialogin edellyttämästä osaamisesta ja tarvittavista organisaation kyvykkyyksistä moniarvoistuvassa kuntakentässä. Tutkimusprojekti tuottaa uutta empiiristä tutkimustietoa ja laajentaa julkisen sektorin tuottavuuskeskustelua erityisesti sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden yhteensovittamisen osalta. Tutkimusprojektiin sisältyy myös yhteiskehittämistä, jossa mukana olevien tutkimuskohdeorganisaatioiden kanssa kehitetään johtamiskäytäntöjä toiminta- ja taloustiedon yhteensovittamiseksi ja hyödyntämiseksi.

Hankkeen toteuttajana ovat Tampereen yliopiston julkisen talousjohtamisen tutkimusryhmä sekä Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos.

Tausta

Tämä monitieteinen tutkimusprojekti yhdistää tietojohtamisen, julkisen talousjohtamisen ja kestävyyden johtamisen tutkimusperinteet. Tavoitteena on ymmärtää tavoitteena on ymmärtää, miten kuntaorganisaatio luo ja ylläpitää kyvykkyyttä, joka mahdollistaa tuottavan, kestävän ja vaikuttavan toiminnan. Kyvykkyydellä viitataan organisaatiokohtaisiin taitoihin ja valmiuksiin hyödyntää käytettävissä olevia resursseja halutun tehtävän suorittamiseksi. Tutkimusprojektin erityinen mielenkiinto on yhteistä tiedonmuodostusta ja tiedon hyödyntämistä tukevissa johtamisen kyvykkyyksissä, joiden tukemana kestävää kuntaorganisaatiota rakennetaan jatkuvassa dialogissa.

Tutkimusprojektin tavoitteet

  1. Ymmärtää tietoperusteisen johtamisdialogin rakentumista ja merkitystä muodostettaessa taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää kuntaorganisaatiota.
  2. Tunnistaa millaista yksilötason osaamista ja organisatorista kyvykkyyttä tietoperusteinen johtamisdialogi edellyttää
  3. Kehittää tietoperusteisen johtamisdialogin käytäntöjä.

Tutkimuskohteet

Hämeenlinnan kaupunki

Kangasalan kaupunki

Tutkimusprojektin yhteistyökumppanit ja rahoitus

Tutkimusprojekti on konsortiohanke, jonka toteuttajana ovat Tampereen yliopiston julkisen talousjohtamisen tutkimusryhmä sekä Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos. Tutkimusprojektia rahoittaa Työsuojelurahasto, Kangasalan kaupunki, Hämeenlinnan kaupunki, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.