Yksilöllistettyä hoitoa hakuammunnan sijaan – genomitieto mullistaa hoitotyön

Tyylitelty kuva DNA:sta
Geeni- ja genomitiedolla on kasvava merkitys monien yleisten sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa. Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

Geeni- ja genomitiedolla on kasvava merkitys monien yleisten sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa. Geenitesti on nykyään helppo tilata netistä. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun tulokset saapuvat?

Olemme tottuneet ajattelemaan terveystietoa henkilökohtaisena kysymyksenä. Geeni- ja genomitieto on kuitenkin aivan erityislaatuista terveystietoa: se koskee yksilön lisäksi hänen kanssaan samoja geenejä jakavia perheenjäseniä.

Jotta hyvä potilaskohtaaminen toteutuu, sairaan- ja terveydenhoitajat tarvitsevat ymmärrystä perinnöllisten sairauksien luonteesta ja merkityksestä potilaalle. Heillä pitää olla myös valmiutta keskustella asiaan liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

Osaamispäällikkö Tiina Mäkinen, Profitu-hankkeen projektipäällikkö Arja Halkoaho ja geneettisten sairauksien hoitotyön yliopettaja Outi Kajula avaavat geeni- ja genomitietoa hoitotyön näkökulmasta Unit-lehdessä.

Lue Unit-lehden artikkeli ”Yksilöllistettyä hoitoa hakuammunnan sijaan – genomitieto mullistaa hoitotyön