Tausta
Organisaatio- ja kulttuurimekanismien merkitystä työpaikan kirjoittamattomiin arkisiin käytäntöihin on tutkittu vähän. Tämä tutkimus paikkaa tätä tietoaukkoa analysoiden niitä sääntelymekanismeja, joiden kautta odotukset konkretisoivat työpaikoilla vallitseviksi kirjoittamattomiksi käytännöiksi.
Näitä käytäntöjä kutsutaan tässä tutkimuksessa koetuiksi oikeuksiksi ja velvollisuuksiksi. Ne nähdään lähtökohtaisesti ei-normatiivisina, filosofisina käsitteinä.
Tutkimus tuottaa uutta tietoa siitä, miten koetut oikeudet ja velvollisuudet heijastuvat työkykyyn, palveluasenteisiin ja palvelun käyttöarvoon.
Tavoitteet
Organisaation toimintatapojen, kulttuurin ja näihin liittyvien sääntelymekanismien vaikutusten ymmärtäminen ja tunnistaminen suhteessa koettuihin oikeuksiin ja velvollisuuksiin erilaisissa työpaikoissa ja -yhteisöissä.
Henkilöstön kokemien oikeuksien ja velvollisuuksien käyttöala ja -tapa ja seuraukset työkyvyn kannalta.
Työyhteisöjen toiminnan viimeksi kuluneiden vuosien aikana tapahtuneet muutokset henkilöstön kokemien oikeuksien ja velvollisuuksien näkökulmasta
Henkilöstön kokemien oikeuksien ja velvollisuuksien heijastuminen työntekijöiden palveluasenteisiin, palvelukykyyn ja palvelujen käyttäjien saamaan palvelujen käyttöarvoon.
Vaikutus
Luodaan uudenlaista ymmärrystä siitä, miten sosiaaliset normit ja koetut oikeudet ja velvollisuudet vaikuttavat yksilöiden toimintaan, työn tekemisen tapoihin, työkykyyn, organisaatiokulttuuriin ja palveluasenteisiin. Tämä tieto on välttämätöntä entistä parempien työympäristöjen ja -käytäntöjen kehittämiseksi ja kannustavan palkkauksen lisäämiseksi.
Tutkimukseen sitoutuneet organisaatiot
Tutkimuksen varsinainen toteuttajataho on Tampereen yliopisto. Toteuttaja vastaa hankkeen tutkimusoperaatioista, viestinnästä ja raportoinnista.
Tutkimukseen osallistuvat Oulun kaupunki, Tampereen kaupunki sekä Editan koordinoima sivistystoimen johtajien OPPIVA-verkosto. Nämä organisaatiot osallistuvat tutkimushankkeen toteuttamiseen mahdollistamalla tutkimuksen aineistonkeruun (teemahaastattelut ja kyselyt) ja tulosten tulkinnan (osallistava systeemianalyysi).
Tutkimukseen osallistuvien organisaatioiden kanssa rakennetaan yhteistyössä tutkimushankkeen jälkimmäisessä vaiheessa (vuosi 2025) tutkimustuloksia jäsentävät työpaikka- ja/tai organisaatiokohtaiset tiekartat, joissa otetaan kantaa organisaatioiden kulttuurin vahvistamiseen ja koettujen oikeuksien ja velvollisuuksien valjastamiseksi henkilöstön työkykyä ja palveluorientaatiota vahvistavalla tavalla.
Rahoitus
Tutkimuksen päärahoittaja on Työsuojelurahasto (TSR).
Muina rahoittajina ovat Oulun ja Tampereen kaupungit sekä Oppiva-verkosto.