Suunterveydenhoitoon liittyen perheiden kanssa esimerkiksi harjoiteltiin yksityiskohtaisesti hampaidenpesua ja lapset pääsivät itse hoitamaan lempilelujen hampaita. Yhdellä pisteellä arvuuteltiin eri ravintoaineiden sokerin määrää. Kolajuoma tunnistettiin helposti hampaille haitalliseksi, mutta kuivattujen taateleiden sokeripitoisuus yllätti arvuuttelijat poikkeuksetta. Nalleneuvossa lapset saivat tutustua neuvolakäynneillä tehtäviin tutkimuksiin. Esillä oli muun muassa näön ja suun tarkistamiseen sekä punnitsemiseen ja pituuden mittaamiseen liittyviä välineitä.
Lisäksi lapset osallistuivat satuhetkiin. Suosikiksi nousi Josefine Sundströmin ja Mervi Lindmanin kirja Tam-tamin syntymäpäivä. Satuhetkien yhteydessä vanhempien kanssa keskusteltiin lukemisen tärkeydestä ja heille annettiin mukaan omalla kotikielellä oleva esite aiheesta. Tarjolla oli myös herkullisia vohveleita ja lapset saivat muistoksi tapahtumasta kasvomaalauksen.
Tapahtuma osoitti jälleen kerran, kuinka tällaiset matalan kynnyksen kohtaamiset perheiden kanssa ovat merkityksellisiä. Muun toiminnan ohessa avautuu luontevia tilaisuuksia yhteiselle keskustelulle ja edelleen mahdollisuuksia tutustua puolin ja toisin erilaisiin tapoihin ja tottumuksiin. Näin vahvistuu myös tunne siitä, että me kaikki olemme osa suomalaista yhteiskuntaa ja jokainen meistä on yhtä tärkeä.
Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille! Lisää kuvia löydät tapahtuman some-julkaisuista Niitty 2-hankkeen Facebook- ja Instagram-kanavilla.
-Niitty2-hankkeen väki-
***
Teksti:
Piia Roos, Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori, varhaiskasvatuksen asiantuntija NIITTY2-hanke
Jenni Suvisalmi, Tampereen kaupunki varhaiskasvatuksen perheohjaus, varhaiskasvatuksen asiantuntija NIITTY2-hanke