Teams, toimisto vai sekä että? Monipaikkainen työ vaatii luottamusta ja yhteistyökykyä

Kuvituskuva

Lähi- ja etätyön eduista ja haitoista käydään kiivasta keskustelua. Teemaa on myös tutkittu: sekä etä- että lähityössä on tuottavuutta ja työhyvinvointia tukevia ja haastavia tekijöitä. Erityisesti tieto- ja asiantuntijatyössä näiden yhdistäminen näyttää tuottavan parhaita tuloksia. Tutkijoiden mukaan johto ja henkilöstö ovat monipaikkaisen työn suhteen yksimielisempiä, kuin tämänhetkinen uutisointi antaa ymmärtää. 

Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja suunnittelutoimisto Workspace selvittivät laajasti monipaikkaisen työn johtamiseen tarvittavia valmiuksia ja sen yhteyksiä henkilöstökokemukseen ja itsearvioituun työssä suoriutumiseen. Tutkimusta tehtiin kymmenessä suomalaisessa organisaatiossa, ja hankkeen kyselyyn vastasi yli 3500 työntekijää. Tutkimusta rahoitti Työsuojelurahasto. 

Mikä muuttuu, kun työtä tehdään useista eri paikoista käsin? Monipaikkaisuus muuttaa johtamista ja sen tarpeita korostaen erityisesti vuorovaikutteisuutta, luottamusta ja vuorovaikutustilanteiden mahdollistamista. Työn teon tavoista ja paikoista sopiminen ja neuvotteleminen sekä työntekoa ja hyvinvointia tukevan yhteisöllisyyden ylläpitäminen vaativat enemmän huomiota.  Monipaikkainen työ edellyttää työtiloilta muunneltavuutta ja kykyä tukea niin fyysisiä kuin virtuaalisiakin kohtaamisia.  

Johdon ja työntekijöiden näkemyksiä tarkasteltaessa huomattiin, että arvostukset ja kokemukset olivat yllättävänkin samankaltaisia. “Voi olla, että suomalaisen työelämän vahva yhteistoiminnallinen kulttuuri vaikuttaa siihen, että voimakasta vastakkainasettelua ei aineistossamme tule esille”, tutkijat toteavat. 

Tulokset osoittavat, että monipaikkainen työ luo uusia mahdollisuuksia työhyvinvoinnin, tuottavuuden ja johtamisen kannalta. Työpaikoilta tämän mahdollistaminen edellyttää kokonaisvaltaista, systeemistä ja suunnitelmallista otetta, jonka lähtökohdaksi tulee ottaa organisaation toiminnalliset tavoitteet. Monipaikkaisen työnteon tavan havaittiin myös yksilötasolla olevan yhteydessä parempaan työhyvinvoinnin kokemukseen. Tutkimuksessa kehitettiin arviointimalli, jonka avulla työpaikat voivat tarkastella monipaikkaisen työn valmiuksiaan ja asettaa kehittämistavoitteita. Malli osoittautui käytännössä toimivaksi, ja kyselyn tulokset tukivat sen paikkansa pitävyyttä. Malli on avoimesti saatavilla organisaatioiden kehittämistoiminnassa hyödynnettäväksi. 

Loppuraportti luettavissa Aalto-yliopiston sivuilta. Opasjulkaisu ja arviointiin liittyvät materiaalit on julkaistu aiemmin ja saatavilla täältä.

Lisätietoja:  

Tutkija Juha Eskelinen, Aalto-yliopisto, juha.p.eskelinen@aalto.fi, +358 400 813858 

Tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi, Tampereen yliopisto, kirsi.heikkila-tammi@tuni.fi, +358 50 4201532 

Konsultti Minni Miettinen, Workspace Oy, minni.miettinen@workspace.fi +358 40 570 7930