Millaisia yhteisöllisyyteen liittyviä kysymyksiä tulee huomioida monipaikkaisessa työssä?

Tilaisuuden osallistujat ryhmäkuvassa.
Tilaisuuden osallistujat ryhmäkuvassa.

Pohdimme yhteisöllisyyteen liittyviä kysymyksiä Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt -hankkeen osallistujaorganisaatioiden edustajien kanssa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella 12.4.2024 järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Keskusteluissa pohdituttivat mm. seuraavat asiat:

🔹 Jokaisen on tärkeää kokea kuuluvansa työyhteisöön. Monipaikkaisessa työssä yhteisön konkreettinen määrittely voi olla tärkeämpää kuin lähityössä, jossa yhteisö määrittyy usein implisiittisemmin. Lähikollegoilla nähdään olevan suuri merkitys yhteisöllisyyden kokemuksessa ja yhteisöön kiinnittymisessä. Myös esihenkilön rooli yhteistyön fasilitaattorina korostuu. Keskusteluissa nousi myös esiin, että tiimitasolla yhteisöllisyyden ylläpitäminen monipaikkaisessa työssä onnistuu usein hyvin, mutta laajempaan organisaatioon kiinnittyminen vaatii enemmän huomiota ja panostusta.

🔹 Yhteisöllisyyden rakentamiseen teknologiavälitteisesti on syytä panostaa. Esimerkiksi työssä käytettäviä alustoja on tärkeää pohtia myös kulttuurin ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Keskusteluissa pohdittiin myös sitä, onko yhteisöllisyyden puuttumisen kokemus itseasiassa kokemus keskustelun ja vuorovaikutuksen vähäisyydestä. Keskusteluissa todettiin myös, että kulttuuri on tekoja – myös digitaalisessa työympäristössä!

Yhteisöllisyyden lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin myös oppimisesta ja kehittymisestä, sekä monipaikkaisen työn käytännöistä sopimisesta ja fyysisistä ja digitaalisista työympäristöistä, joista koostetta tuonnempana.