Millaiset työympäristöihin liittyvät kysymykset puhututtavat monipaikkaisessa työssä?

Monipaikkaisen työn työympäristöihin liittyvät teemat puhututtivat osallistujia Aalto-yliopistolla 12.4.2024 järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Pohdinnoissa nousi esiin erityisesti tilasuunnitteluun, tiloihin liittyviin yhteisiin käytäntöihin ja oman ja tiimien työn suunnitteluun liittyviä asioita.

🔹 Oman työn suunnittelu korostuu monipaikkaisesti työskenneltäessä. Monipaikkainen työ edellyttää ns. perinteisempää työskentelyä enemmän etukäteissuunnittelua sen suhteen, mitkä tehtävät kannattaa hoitaa missäkin työympäristössä. Etä- ja lähityön valinnan lisäksi suunnittelua joutuu tekemään myös toimistopäiville sijoittuvien tehtävien ja niiden tilatarpeiden osalta.

🔹 Ns. monitiloihin siirtyminen on tuonut mukanaan uudenlaisen vuorovaikutukseen liittyvän haasteen: Uskaltaako työtilassa puhua, jottei häiritse muita? Tuntuuko monitilassa puhuminen ja vuorovaikuttaminen luontevalta? Millaisia puhumista edellyttäviä asioita avoimessa tilassa voi ylipäätään hoitaa? Toisaalta myös hiljaisen työn tekeminen ja keskittyminen monitilassa voi olla hankalaa. Nämä ovat olennaisia kysymyksiä niin tilasuunnittelun kuin yhteisistä käytännöistä sopimisenkin näkökulmista.

🔹 Erilaiset tarpeet haastavat tilasuunnittelua: eri tilatyyppien tarpeen etukäteisarviointi voi olla vaikeaa. Tilojen käyttödatan aktiivinen seuranta ja muuntojoustavuus nähdäänkin tärkeänä käytössä esiin nousevien tarpeiden tunnistamiseksi ja niihin vastaamiseksi.

🔹 Yhteiskäyttöisiin tiloihin siirtyminen tarkoittaa yleisimmin omasta nimetystä työpisteestä tai tiimin työtilasta luopumista. Ihmisillä on kuitenkin usein tarve kokemukseen jonkinlaisesta omasta tai oman yhteisön paikasta. Miten kokemus omasta tilasta muodostuu yhteiskäyttöisessä tilassa? Miten tiimiläiset ”löytävät” toisensa vaihtuvissa työpisteissä? Erilaiset tilojen tarvepohjaiset varaamiskäytännöt, kuten tiimien ”kotipesä on demand”, nähdään yhtenä ratkaisuna nimetyn tilan tarpeeseen. Keskusteluissa nousi myös esiin, että kollegojen löytämistä tiloista voi helpottaa esimerkiksi sijaintitiedon sisältävillä kalenterimerkinnöillä.

Keskustelujen pohjalta voikin todeta, että monipaikkaisen työn tilaratkaisujen ja -käytäntöjen ei voi ajatella tulevan kerralla suunnitelluksi ja valmiiksi – ennemminkin organisaatioissa tulisi olla valmiuksia niin tilojen kuin niiden käyttöön liittyvien käytäntöjenkin viilaamiseen ja mukauttamiseen monipaikkaisen työn muotojen kehittyessä.