Viimeistään koronapandemia on tehnyt meidät kaikki tutuiksi erilaisten webinaarien kanssa. Hyvä webinaari tuottaa kuulijalle ja osallistujalle uutta tietoa sekä parhaimmillaan saa aikaan uutta ajattelua tuottavaa vuorovaikutusta yhdessä muiden osallistujien kanssa. Samaan aikaan webinaareihin ja niiden osallistavuuteen liittyy myös väsymystä. Nyt pitäisi keksiä keinoja, joilla saadaan tiedollista ajattelua viritettyä, ajasta ja paikasta riippumatta. Ja siihenhän sopii viime vuosina yhä suuremman suosion saanut podcast! Podcast on määritelty äänitallenteeksi, joka muistuttaa radio-ohjelmaa. Podcast voi olla vain yhden henkilön puhetta tai useamman henkilön välistä keskustelua. (Podcast opetuskäytössä, 2021)
Hankesuunnitelmassa mainittu webinaarisarjamme muuttuikin lennossa podcast-tarinointiin. Dialogisella otteella tartumme yhdessä keskustellen aina yhteen teemaan kerrallaan. Teemat podcasteihin saatiin hankkeessa jo tähän mennessä toteutuneista yritysvierailuista, samoin vinkit siihen, että toteutuksen pitäisi olla asiantuntijapainoitteinen eikä osallistavuutta tällä kertaa odotettu. Tärkeänä yrityksissä on pidetty myös sitä, että asiaa voi kuunnella samaan aikaan, kun touhuaa muuta, ja että alustukset olisivat tarjolla myös tallenteina.
Podcast –sarja kulkee MaRa –alalle sopivasti nimellä “Soppaa ja sattumia”. Keittelemme kussakin podcastissa yhden teeman ympärille soppaa ja poimimme sieltä sattumia tarkempaan käsittelyyn. Näkökulmana on aina myös se, mikä on kunkin teeman merkitys MaRa-alan näkökulmasta. Keskusteluttajina podcasteissa toimivat ammatillisen opettajankoulutuksen lehtori Hanne Mäki-Hakola ja yliopettaja Annukka Tapani Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Maaliskuussa on ilmestynyt ensimmäinen osa, joka käsittelee muutoskyvykkyyttä ja resilienssiä. Asiantuntijana podcastissa kuullaan yliopistotutkija, kehittämisasiantuntija ja työnohjaaja Kati Tikkamäkeä Tampereen yliopisto Työelämän tutkimuskeskuksesta. Toisessa “Soppaa ja sattumia” -podcastissa ajatuksia ja taustateoriaa stressistä ja työuupumuksesta avaa Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen johtaja Anne Mäkikangas. Myöhemmin kevään 2022 aikana julkaistavat kaksi podcastia käsittelevät palautumisen keinoja (Anne Mäkikangas sekä fysioterapian lehtori Hanna Kuivanen Tampereen ammattikorkeakoulusta) sekä kognitiivista ergonomiaa (fysioterapian lehtori Hannu Järvinen Tampereen ammattikorkeakoulusta).
Mitähän sopassa kiehuu syksyllä? Ainakin yrittäjäkokemuksia ja vertaisnäkökulmaa muutoksissa selviytymiseen. Ja mitä vielä – mitä haluaisit kuulla, otamme mielellään vinkkejä vastaan.
Podcastit ovat kuunneltavissa SoundCloud -palvelun kautta https://soundcloud.com/kohinakampus/sets/kyvykas Podcastit ovat myös osa KYVYKÄS-hankkeessa tuotettavaa digitaalista oppimateriaalia, josta kerromme omassa blogikirjoituksessa myöhemmin. Stay tuned!
Kirjoittajat Hanne Mäki-Hakola ja Annukka Tapani
Lähteet
Podcast opetuskäytössä, 2021. Digityökalujen vinkkipankki. Tampereen korkeakouluyhteisö https://sites.tuni.fi/vinkkipankki/opetuksen-suunnittelu-ja-menetelmat/podcastit-opetuskaytossa/ Luettu 22.4.2022