Firstbeat apuna hyvinvointisi edistämisessä

KYVYKÄS-hanketta suunniteltaessa oli selvää, että osallistujien stressin ja palautumisen tasapainoa halutaan seurata luotettavasti ja helposti. Firstbeat teknologiaa on hyödynnetty aikaisemmissa hankkeissa laajalti, joissa konsepti on todettu toimivaksi. KYVYKÄS-hankkeessa haluttiin tarjota osallistujille vuonna 2020 tarjontaan tullut Firstbeat Life hyvinvointiratkaisu, jossa uusina ominaisuuksina osallistujille itselleen suoraan mobiilisovellukseen tulevat tiedot stressistä ja palautumisesta sekä mahdollisuus tehdä mittauksia pidemmällä aikavälillä. Mihin mittaus siis perustuu ja miten tietoja voidaan hyödyntää?

Firstbeat Life on hyvinvointiratkaisu, joka auttaa edistämään terveyttä, ennakoimaan mahdollisia työkykyriskejä ja jaksamaan arjessa paremmin. Firsbeat Life perustuu sykevälivaihtelu- ja liikemittaukseen. Firstbeat Technologies on perustettu Jyväskylässä vuonna 2002, ja sen perustana on monitieteellinen tutkimustyö yli 20 vuoden ajalta. Firstbeat-teknologiaa hyödynnetään tällä hetkellä jo yli 70 maassa.

Firstbeat Life mittaukset tehdään Bodyguard 3 sensorilla ja ekg-elektrodilla, joiden avulla tuotetaan tarkkaa fysiologista mittaustietoa riippumatta käyttäjän anatomiasta, liikkumisesta tai ihon lämpötilasta. Riittävää tietoa käyttäjän stressistä ja palautumisesta saadaan jo 1-5 päivän mittauksilla, eli pitkät mittausjaksot eivät ole tarpeen luotettavien tulosten aikaansaamiseksi. Mittauksia on hyvä tehdä erilaisina työ- ja vapaapäivinä, jolloin on mahdollista oppia ymmärtämään paremmin päivittäisten toimintojen ja valintojen vaikutuksia stressin ja palautumisen tasapainoon ja sitä kautta hyvinvointiin.

Haasteet stressin ja palautumisen tasapainon saavuttamisessa ovat kasvava työntekoon vaikuttava ongelma. On yleistä, että työpäivät eivät sisällä minuuttiakaan palautumista ja väsyneenä työtä tekevän tuottavuuden on todettu laskevan 5-33 prosenttia. Firstbeat Life voi auttaa tunnistamaan stressin ja palautumisen tasapainoon liittyviä ongelmia ja siten toimia ennaltaehkäisevänä työkaluna oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Hyvinvointiratkaisun puhelimeen asennettava sovellus ohjaa yksilöllisesti käyttäjäänsä kohti terveellisempiä elintapoja.

Fyysistä kuntoa kehittämällä on mahdollista vaikuttaa stressiin ja palautumiseen. Hyväkuntoisten henkilöiden on todettu stressaavan vähemmän ja palautuvan paremmin yöunen aikana kuin vähän liikkuvien henkilöiden. Firstbeat Life mittarilla tehty kuntotason määritys antaa tietoa KYVYKÄS-hankkeeseen osallistuvien kuntotasosta sekä mahdollisista kuntotason muutoksista ja mahdollistaa hankeen aikaisen kuntotason seurannan. Kuntotason mittaus tehdään 30 minuutin reippaalla kävelyllä mittarin ollessa kytkettynä. Firstbeat Life hyvinvointiratkaisun avulla on mahdollista löytää keinoja stressin hallintaan, tukea palautumista ja ennen kaikkea löytää omat tapansa hallita tätä tasapainoa. Hyvä tasapaino stressin ja palautumisen välillä edistää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka auttaa jaksamaan paremmin niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Kirjoittajat Pirita Markkula & Hanna Kuivanen