KUVATA-hankkeen viides webinaari ”Taiteen uudet kumppanit / New Partnerships in Art” järjestettiin 9.10.2024

Webinaarin puhujat

KUVATA-hankkeen viidennen webinaarin (9.10.2024) aiheena oli ” Taiteen uudet kumppanit / New Partnerships in Art.” Puhujina toimivat Annamari Manninen, Lola Cervantes, Maria Huhmarniemi ja Nina Oinas.

Webinaarin tallenne tulee katseltavaksi YouTubeen lokakuun aikana.

Webinaarin kuvaus:

Taidemaailman kuplassa on yhä vähemmän rahaa, kun valtio leikkaa kulttuuribudjetista. Siksi yhä useampi taiteilija myy palveluja yksityisen ja julkisen sektorin erilaisiin organisaatioihin, kuten palvelutaloihin ja kaikkiin erilaisiin tilanteisiin, joihin taiteen toivotaan antavan luovuutta, vuorovaikutusta ja empatiaa. Palvelut voivat olla julkisen tilan teoksia, taideinterventioita tai taidetyöpajatoimintaa.

Osa taiteilijoista tekee erikseen niin sanottua omaa taidettaan ja ansaintatarkoituksessaan palvelujen myyntiä. Toisille osallistuva taide tai performanssi hoivakodissa on taiteen ytimessä. Tässä webinaarissa tutustut esimerkkien kautta taiteilijoiden työhön niin dialogisissa tilanteissa kuin käsityön, muotoilun ja taiteen synergiassa.

Maria Huhmarniemi kertoo, millaisia tarjoumia ja haasteita taiteilijoiden ansaintakeinojen laajentumispyrkimyksiin liittyy. Annamari Manninen nostaa esiin sosiaalisen median alustoilla taiteen jakamisen haasteita ja mahdollisuuksia yleisöjen tavoittamisesta yhteisöllisten teosten tekemiseen. Lola Cervantes avaa työtään VillaInno-hankkeessa, jos elvytetään käsityöperinteitä nyky-yhteiskuntaan taiteen ja muotoilun konteksteissa. Niina Oinas kertoo väitöstutkimuksensa teemoista, kuten taiteesta työhyvinvoinnin tukena ja laajemmin kulttuurihyvinvoinnissa. Lisäksi hän kertoo kokemuksia systemaattisen uraohjauksellisen tuen tunnistamisesta ja sen osaamisen kehittämisen tarpeesta luovilla aloilla hankkeissa Job for you ja Luovien alojen osaaminen.

Webinaarin pääkieli on suomen kieli. Lola Cervantes puhuu englanniksi.

Tietoa puhujista:

Annamari Manninen on kuvataideopettaja, taiteilija, tutkija ja opettajankouluttaja, joka kehittää ja tutkii taiteen tekemisen, opettamisen ja verkkoyhteistyön yhteen sovittamista.

Maria Huhmarniemi kehittää soveltavaa taidetta ja taiteen yhteiskunnallista sidosta. Hän on osallistunut lukuisiin projekteihin, joissa taidetta on viety muun muassa hyvinvointialle ja luovaan matkailuun. Huhmarniemi myös tutkii taiteen laaja-alaista käyttöä ja soveltamista. Huhmarniemi on apulaisprofessori ja varadekaani Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.    

Lola Cervantes on taiteilija, muotoilija ja käsityöläinen. Hän suunnittelee, konseptoi ja pilotoi niin pieniä käsityötuotteita kuin palveluja: taiteen ja käsityön työpajamuotoista toimintaa. Cervantes toimii myös nykytaiteilija. Hänen työssään taide, käsityötuotteet ja työpajapalvelut ruokkivat toisiaan. Cervantes työskentelee VillaInno-hankkeessa.    

Niina Oinas on soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija, joka valmistelee väitöskirjaa taiteilijan ammatillisesta asemasta sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen yhdyspinnoilla. Oinas työskentelee tällä hetkellä Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut yksikössä uraohjauksen ja osaamisen tunnistamisen teemojen parissa. Taiteilijana hän on keskittynyt yhteisötaiteellisiin projekteihin. Hän on ollut mukana useissa yhteisnäyttelyissä. Oinaan oma taide syntyy luonnonmateriaaleista, kierrätystavaroista ja pohjoisen luonnon äänen esiin nostamista teemoista.

Tietoa hankkeesta:

Kuvata-hankkeen toteuttajia ovat Tampereen ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Globe Art Point ry. Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Euroopan unionin osarahoituksen KUVATA hankkeelle ESR+ -ohjelmasta.