Blogikirjoitus: Taiteilijoiden työpariutuminen ja muita keinoja taiteen laajeneviin työnkuviin

Webinaarin etusivu

Taiteilijoiden työpariutuminen ja muita keinoja taiteen laajeneviin työnkuviin

Maria Huhmarniemi (Lapin yliopisto)

Kuvata-hankkeen webinaarit avattiin Krista Petäjäjärven puheenvuorolla. Petäjäjärvi on taiteilija-kehittäjä ja taideperustaisten innovaatioiden asiantuntija. Hänellä on erityistä osaamista muun muassa organisaatiotaiteeseen, taiteen välittäjätoimintaan, taiteilijoiden poikkiammatilliseen toimintaan sekä taidealan kansainvälisyyteen. Petäjäjärvi puhui odotuksista taiteilijan laajeneviin työnkuviin sekä kuvataiteilijoiden sosiaalisesti sitoutuneesta työstä Kuvata-hankkeen webinaarissa ”Ratkaisuja ansaintahaasteisiin”. Hän herätteli tulevaisuusnäkymiä yhtäältä taiteen rooliin yhteiskunnassa ja kestävyysmurroksessa ja toisaalta taiteilijoiden työnkuvaan. Tämä kirjoitus nostaa esiin muutamia teemoja Petäjärven alustuksesta.

Petäjäjärvi kuvaili taiteilijan työnkuvan laajentumiseen vaikuttavan neljä keskeistä ilmiötä:

  1. Lisääntynyt tarve luoville ratkaisuille ekokriisien ja kriisiytyvien yhteisöjen ja yhteiskuntien aikakaudella. Esimerkiksi organisaatiotaiteen tarkoituksena voi olla tukea yhteisöjen luovuutta ja innovaativisuutta.
  2. Taiteilijoiden uteliaisuus ja kokeilunhalu taiteen kasvavaan yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen uusien yhteistyömuotojen kautta.
  3. Lisääntyvä tieto taiteen vaikutusmahdollisuuksista, kuten kulttuurihyvinvoinnista.
  4. Taide- ja kulttuurirahoituksen leikkaukset, joiden johdosta taiteilijat etsivät täydentäviä ansaintakeinoja.

Taiteilijan työnkuvan laajentuminen konkretisoitui, kun Petäjäjärvi kuvaili innostavasti muutamien kuvataiteilijoiden yrittäjyyttä tai yrittäjämäistä toimintaa. Petäjäjärvi esitteli taiteilija Paula Julia Rusokallion Taidesukellustehdas Oy:n, taiteilija Soile Kortesalmen muotokuvamaalaustoiminnan sekä valokuvaaja Nanna Hännisen kehittämän Neemo Method -kehittämistyökalun. Lisäksi Petäjäjärvi antoi organisaatioitaiteen esimerkiksi Miss Kompro / Eili Ikosen sekä Elina Aho-Brennan. Tällaiset innostavat esimerkit – ja niiden asiantunteva esittely – on omiaan edistämään muidenkin taiteilijoiden työnkuvien laajentumista.

Petäjäjärvi esitteli myös Americans for the Arts yhteisön toteuttaman Arts Impact Explorer -vaikuttamistyökalun, jonka tarkoituksena on edistää taiteen käyttöä ja soveltamista yhteiskunnan eri sektoreilla. Kyseessä on toiminnallinen verkkosivusto, jonka avulla voi perehtyä tai perehdyttää taiteen ja kulttuurin sosiaaliseen, kulttuuriseen, kasvatukselliseen ja taloudelliseen vaikutukseen terveiden ja elinvoimaisten yhteisöjen rakentamisessa. Tämä verkkosivusto, kuten myös Petäjäjärven puheenvuoro, valottaa taiteen merkittävää yhteiskunnallista potentiaalia niin sanotun taidekuplan ulkopuolella. Jotta se voisi täydessä mitassaan toteutua, tulee taiteilijoiden tehdä poikkialaista yhteistyötä laaja-alaisesti yhteiskunnan eri alojen kanssa. Petäjäjärvi kuvailikin taiteilijoiden niin sanottua työpariutumista sekä eri alojen toimijoiden että taiteen välittäjien kanssa, jolloin työ edellyttää uudenlaista osaamista.

Petäjäjärvi viittasi Kai Lehikoisen ja Eeva Siljamäen tutkimusartikkeliin ”Socially Engaged Arts (SEA) Practices: Key Skills and Capabilities” (2023). Artikkeli käsittelee sosiaalisesti sitoutunutta taidetta omana taidemuotonaan. Lehikoinen ja Siljamäki ovat tarkastelleet, millaisia taitoja taiteen korkeakoulutuksen tulisi antaa sosiaalisesti sitoutuneen taiteen kenttään.  He tekivät mallin osaamisalueista, joita tarvitaan täydentämään taiteilijoiden taiteellista osaamista. Taitoja ovat sosiaalinen, eettinen, pedagoginen ja kontekstuaalinen osaaminen sekä tutkija-, kehittäjä- ja yrittäjätaidot. Lehikoinen ja Siljamäki korostavat, että jokaisen taiteilijan ei tarvitse jatkuvasti hallita kaikkia näitä osaamisalueita. Poikkiammattillinen yhteistyö sekä Petäjärvenkin peräänkuuluttama työpariutuminen eri alojen ammattilaisten kanssa  voi mahdollistaa menestyksekkään toiminnan esimerkiksi taiteilija-kehittäjänä ja luovan toiminnan fasiltoijana. Monialainen yhteistyö mahdollistaa sosiaalisesti sitoutuneen taiteen potentiaalin täyden toteutumisen.

Petäjäjärvi, kuten myös Lehikoinen ja Siljamäki, toteavat, että taiteen laajentuvista työnkuvista tarvitaan lisää tutkimusta, opetusta ja tiedon jalkauttamista. Taiteilijoiden täydennyskoulutus ja esimerkiksi nämä Kuvata-hankkeen tuottamat webinaarit ovatkin tarpeellisia. Samalla on kehitettävä sellaista taiteilijoiden tutkintokoulutusta, jossa esimerkiksi pedagogiset tiedot ja taidot, organisaatiotaiteen toimintastrategiat sekä kehittämiseen ja yrittäjyyteen liittyvä osaaminen sisältyvät taiteilijoiden tutkintokoulutukseen. Lapin yliopistossa taiteilijoiden koulutustarpeisiin vastataan taiteen asiantuntijuuden sekä soveltavan taiteen maisteriohjelmilla.

Webinaarin lopuksi Petäjäjärvi haastoi kuulijoita miettimään, millaisia tulevaisuuskuvia osallistujat voivat kuvitella omaan työhönsä. Millaisissa yhteisöissä voit kuvitella työskenteleväsi ja millaista työtapaa olet halukas kokeilemaan? Petäjäjärvi totesi, että ollakseen motivoivaa pitkällä aikajänteellä, taiteilijoijoiden yrittäjämäisen toiminnan tulisi vastata taiteilija-intentioon ja olla yhteiskunnallisesti ajankohtaista.

 ”Ratkaisuja ansaintahaasteisiin” webinaari toteutui 8.10 osana Kuvata-hanketta. Hankkeen toteuttajia ovat Tampereen ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Globe Art Point ry. Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Euroopan unionin osarahoituksen KUVATA hankkeelle ESR+ -ohjelmasta.

Lähteet:

Lehikoinen, K., & Siljamäki, E. (2023). Socially engaged arts (SEA) practices: Key skills and capabilities. Research in Arts and Education, 2023(3), 7–26. https://doi.org/10.54916/rae.130211

 Puheenvuorossa esiteltyjä palvelut ja konsepteja:

Arts Impact Explorer https://ww2.americansforthearts.org/explorer

Neemo Method https://www.kookmanagement.fi/organisaatio-kehitys-neemo-method/

Taidesukellus https://www.taidesukellus.fi/meista

Lapin yliopiston maisteritutkintokoulutus taiteen laajentuviin työnkuviin:

Taiteen asiantuntija: https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Taiteiden-tiedekunta/Opinnot/Taiteen-asiantuntija–maisteriohjelma

Soveltava taide: https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Taiteiden-tiedekunta/Opinnot/Soveltavan-taiteen-maisteriohjelma

Krista Petäjäjärven diat webinaarista:

Kuvataiteilijan laajentuvat työnkuvat 8.10.24 Petäjäjärvi _lyhyt