Blogikirjoitus: Taiteilijalle keskeiset tekijänoikeudet

Kuvituskuva

Taiteilijalle keskeiset tekijänoikeudet

Suvi Autio & Rosa Kansala (Lapin yliopisto)

Tekijänoikeus on taiteilijalle keskeinen teosta suojaava oikeus, joka muodostuu kaikille luovaa työskentelyä edellyttäville omaperäisille, luonnollisen henkilön toteuttamille kirjallisille tai taiteellisille teoksille.

Tekijänoikeuksiin liittyvän lainsäädännön ja käytäntöjen tunteminen on kuvataiteilijalle olennaista. Tekijänoikeus tuottaa teoksen tekijälle yksinoikeuden määrätä teoksen käytöstä ja taloudellisesta hyödyntämisestä. Taiteilijan on myös osattava toimia eettisesti toisten luovaa työtä kunnioittaen ja tekijänoikeuslainsäädännön puitteissa.

Teoksen määritelmä

Teos tarkoittaa tekijänsä itsenäistä ja omaperäistä henkisen luomistyön tuotetta. Teoksia voivat olla esimerkiksi maalaukset, veistokset, kirjat, elokuvat sekä sävelteokset. Esimerkiksi listat tai luettelot, kuten puhelinluettelot, eivät ole teoksia. Tällä hetkellä (marraskuussa 2024) tekijänoikeus ei muodostu myöskään AI-kuvageneraattoreilla kokonaan tehdyille kuville.

Luomistyön tulee ylittää teoskynnys, joka ei edellytä mitään tiettyä taiteellista tasoa, tyylilajia tai laatua, vaan riittää, että työ on tarpeeksi erottuva ja omintakeinen. Teoskynnyksen voi ajatella ylittyneen, jos kukaan muu ei työhön ryhtyessään olisi tehnyt samanlaista teosta. Teoksen määritelmä vaihtelee eri taiteenlajien välillä ja ratkaisut teostason saavuttamisesta tehdään tapauskohtaisesti – kiistatapauksissa tarvittaessa tuomioistuimessa.

Tekijänoikeus on yleensä voimassa 70 vuotta teoksen tekijän kuolinvuodesta. Jos kaksi tai useampi tekijä ovat yhdessä luoneet teoksen heidän osuuksiensa muodostamatta itsenäisiä teoksia, on tekijänoikeus heillä yhteisesti. Tällöin lasketaan aika viimeiseksi kuolleen tekijän kuolemasta. Jos teoksen osuudet voi erottaa selkeästi toisistaan, kuten esimerkiksi kirjan teksti ja kuvitus, muodostuu yhteenliitetty teos, jonka tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista tulee sopia yhteisesti tekijöiden kesken.

Valokuvan kohdalla tekijänoikeudelliset käytännöt poikkeavat hieman muusta taiteesta. Valokuvan tekijänoikeus muodostuu aina kuvan tekijälle kahden eri tavan mukaisesti. Valokuvaajan lähioikeussuoja on kaikilla valokuvilla ja se on voimassa kuvan valmistusvuoden päättymisestä 50 vuotta. Ne valokuvat, jotka ovat itsenäisiä ja omaperäisiä, eli ylittävät teoskynnyksen, saavat valokuvateoksen suojan, joka suojaa teosta tekijän elinajan ja 70 vuotta tekijän kuolemasta.

Moraaliset ja taloudelliset oikeudet

Tekijänoikeudet jakautuvat taloudellisiin oikeuksiin ja moraalisiin oikeuksiin. Taloudellisissa oikeuksissa on kyse oikeudesta päättää teoksen taloudellisesta hyödyntämisestä, kuten julkaisusta ja kopioiden valmistamisesta. Taloudelliset oikeudet taiteilija voi luovuttaa pois esimerkiksi myymällä ne. Tekijän kunniaa suojaavia moraalisia oikeuksia eli isyysoikeutta ja respektioikeutta ei kuitenkaan yleensä voi luovuttaa pois. Isyysoikeus tarkoittaa, että tekijä on aina teoksensa tekijä, eikä tätä tosiasiaa voi rahalla muuttaa. Respektioikeus tarkoittaa, ettei teosta saa käyttää taiteilijaa loukkaavalla tai huonoon valoon saattavalla tavalla. Teosta ei myöskään saa muuttaa ilman taiteilijan lupaa. Lisäksi taiteilijalla on oikeus päästä taideteoksensa luokse silloinkin, kun se on myyty, jos tästä ei aiheudu teoksen omistajalle kohtuutonta haittaa. Taiteilijan nimi tulee myös mainita asianmukaisesti teoksen julkaisun yhteydessä.

Kaikki ei ole kiellettyä

Tekijänoikeus ei koske sisältöä, ideaa tai tyyliä. Esimerkiksi kenellä tahansa on oikeus tehdä elokuva jäävuoreen törmäävästä ja mereen uppoavasta laivasta. Elokuvan on kuitenkin oltava riittävän omaperäinen, että sen erottaa selkeästi eri teokseksi kuin alkuperäinen klassikko.

Toisen teoksesta kopioiden tekeminen omaan, yksityiseen käyttöön on sallittua. Kopioita saa myös antaa lähimmille ystäville ja perheelle lahjaksi. Kopioita ei saa myydä eikä niitä saa levittää julkisesti.

Kun jokin teos on julkistettu, on osia siitä mahdollista käyttää sitaattina eli lainauksena ilman tekijän erillistä lupaa. Käytön on oltava hyvän tavan mukaista niin, että sitaatti on tarkoituksenmukainen eikä johdattele harhaan teoksen alkuperäisestä merkityksestä. Siteerausoikeuden nojalla julkistetusta taideteoksesta saa ottaa kuvia esimerkiksi arvostelun tai tieteellisen tekstin havainnollistaviin tarkoituksiin. Sitaatin yhteydessä tulee ilmoittaa sen lähde.

Parodia on ivamukaelma, pilkkaversio, joka viittaa johonkin olemassa olevaan teokseen. Sen on kuitenkin erotuttava olemassa olevasta teoksesta selkeästi havaittavalla tavalla. Lainsäädäntö on hiljattain muuttunut sallivammaksi parodian suhteen.

“Julkistettua teosta saa käyttää parodiassa, karikatyyrissä ja Pastississa.”
Tekijänoikeuslain uusi parodiapykälä 23a §

Parodia on huumorin ja pilailun ilmentymä ja sitä ei saa käyttää syrjintään. Lainsäädännössä parodiaa, pastissia ja parafraasia käsitellään samana asiana, josta käytetään kattotermiä parodia. Parodian yhteydessä alkuperäisen teoksen tekijää ei tarvitse mainita.

Kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia edustavia tahoja

Kuvasto on järjestö, joka edistää kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksien toteutumista ja käyttökorvauksien saamista. Kuvaston kautta voi hakea käyttöoikeutta järjestön edustamien taiteilijoiden teoksiin, ja Kuvasto tilittää käyttökorvauksen taiteilijalle tai taiteilijaa edustavalle jäsenjärjestölle. Esimerkiksi näyttelyn järjestäjä on velvollinen ilmoittamaan Kuvastolle, jos tulevassa näyttelyssä on kuvaston edustaman taiteilijan teoksia. Lisäksi kuvasto neuvoo tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Kouluja ja oppilaitoksia koskevat erilaiset kopiointiluvat. Niistä löytyy lisätietoa tekijänoikeusjärjestö Kopioston sivuilta.

Osa kuvataiteilijoista työskentelee myös kuvittajina. Kuvittajan tulosta merkittävä osa voi muodostua tekijänoikeuden ja käyttöoikeuden luovutuksista. Asiakkaan kanssa tulee aina tehdä sopimus, jossa määritellään, missä kontekstissa ja laajuudessa kuvittajan tekemää työtä saa käyttää, sekä kuinka kauan. Sopimuksia tehdessä taiteilijan / kuvittajan kannattaa huolella miettiä, mitkä oikeudet luovuttaa, ja mikä on niistä asiallinen korvaus. Mitä laajempia käyttöoikeuksia asiakas haluaa, sitä suurempi korvauksenkin tulisi olla. Hyödyllistä tietoa aiheesta voi löytää Kuvittajat ry:n verkkosivuilta.

Kuinka toimia ongelmatilanteissa?

Ongelmatilanteissa sovelletaan aina sen maan tekijänoikeuslakia, missä teko, esim rikkomus, tapahtuu. Toisin sanoen, jos tekijä ja tekijänoikeuden loukkaaja ovat eri valtioissa, sovelletaan aina sen maan lainsäädäntöä, jossa tekijänoikeuden loukkaus tapahtuu.

Jos epäilet, että teostasi on hyödynnetty tekijänoikeuksia loukkaavalla tavalla, eikä rikkeen tehnyt osapuoli suostu sovittelemaan, voit tehdä asiasta rikosilmoituksen. Kuvastosta tai Kopiostosta voi saada neuvoja tekijänoikeuksiin liittyvissä asioissa. Kannattaa myös kuulua ammattijärjestöön, jonka kautta voit saada apua lakiasioissa.

Huom! Tulossa 20.5.2025 KUVATA:n webinaari tekijänoikeuteen ja tekoälyyn liittyen.  

 

Lukuvinkkejä:

Tekijänoikeuksista yleisesti:
https://tekijanoikeus.fi/

Valokuvaan liittyvistä tekijänoikeuksista:
https://www.finnfoto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Kaytannon-opas-valokuvaajan-tekija%CC%88noikeudesta.pdf

Moraaliset oikeudet ja luoksepääsemisoikeus:
https://operight.fi/artikkeli/yleista/moraaliset-oikeudet

Kuvasto – usein kysyttyä:
https://kuvasto.fi/tietoa-tekijanoikeuksista/usein-kysytyt-kysymykset/

Kuvan siteeraaminen:
https://operight.fi/artikkeli/vapaa-kaytto/kuvasitaatti

Parodia:
https://iprinfo.fi/artikkeli/meemit-ja-muumit-uusi-parodiaoikeus/

Kopiosto:
https://kopiraittila.fi
www.kopiosto.fi

Tekijänoikeusneuvoston lausuntoja:
https://okm.fi/tekijanoikeusneuvosto

 

Lähteet:

 Kirsi Salmelan (juristi, Kopiosto)  ja Jussi Karin (juristi) luennot KUVATA – tekijänoikeuswebinaarissa 12.11.2024. https://projects.tuni.fi/kuvata/

Valokuvaan liittyvistä tekijänoikeuksista:
https://www.finnfoto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Kaytannon-opas-valokuvaajan-tekija%CC%88noikeudesta.pdf

Moraaliset oikeudet ja luoksepääsemisoikeus:
https://operight.fi/artikkeli/yleista/moraaliset-oikeudet

Kuvan siteeraaminen:
https://operight.fi/artikkeli/vapaa-kaytto/kuvasitaatti

KUVASTO UKK:
https://kuvasto.fi/tietoa-tekijanoikeuksista/usein-kysytyt-kysymykset/

Tekijänoikeuslaki, FINLEX:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Jussi Karin Blogi:
https://iprinfo.fi/artikkeli/meemit-ja-muumit-uusi-parodiaoikeus/

Kuvittaja – Kuvitus ammattina:
https://kuvittajat.fi/kuvitusammattina/