Sote Virtual Labissa pohdittiin huomispäivän digitaalisia ratkaisuja terveydenhuoltoon

Gerdigame -hanketyöntekijät pitivät työpajan 4.5.2022 Tampereen ammattikorkeakoulun Sote Virtual Labissa. Vieraaksi saapui terveydenhuollon kentältä Nääsville ry:n sekä Tammenlehväkeskuksen henkilökuntaa. Heille tarjottiin mahdollisuus kertoa omista ajatuksistaan ja toiveistaan hankkeeseen liittyen. Keskustelua herätti yleisesti jo hoitotyössä käytössä olevat teknologiat sekä Sote Virtual Labin ennestään tuntemattomammat laitteet ja robotit.
Teksti: Ilona Jylhäsalo
Kuvat: Heidi Valtatie

Tamkin Sote Virtual Lab toimii tutkimus-, kehittämis- ja oppimisympäristönä. Työpajassa pohdittiin teemoja liittyen toimivaan kotiympäristöön, kuntoutukseen sekä liikkuviin terveydenhoitopalveluihin. Työpajassa mielenkiintoa herätti mm. Video visit remote -salkku. Salkku sisältää tutkimuskameran, joka muuntuu objektiivia vaihtamalla korva-, iho- tai yleiskameraksi, vastamelukuulokkeet, elektronisen stetoskoopin hengitys-, sydän- ja suoliäänteen auskultointiin, 12-kanavaisen ekg:n ottoon tarvittavat laitteet sekä etädiagnostiikkaan soveltuvan ja valmiiksi asennetun työaseman. Hoitaja-avusteista vastaanottoa hyödyntäen ikääntyneen henkilön ei tarvitse lähteä terveysasemalle/sairaalaan, vaan lääkärikäynti voidaan hoitaa asiakkaan kotisohvalta.

Nääsville ry:n näkökulmasta kehitysvammaisten ja ikäihmisten toimintakyvyn kohottaminen on keskiössä ja heillä oli kiinnostusta myös kotiin vietävästä teknologiasta. Tammenlehväkeskuksen edustajien kanssa pohdittiin esimerkiksi hyvinvointiteknologioiden pienen koon näppäryyttä. Vieraat saivat tutustua mm. robottikissa Nemoon sekä Memoera trainer-pelikoneeseen joka on kehitetty kognitiiviseen kuntoutukseen. Leipälaatikon kokoinen, kevyt pelikone pitää ikäihmisen aivot aktiivisena yli kahdenkymmenen eri pelin avulla. Keskustelua syntyi siitä, kuinka samaa laitetta/teknologiaa tulisi ns. kierrättää ikäihmisten parissa tietyn aikaa eri paikoissa jolloin teknologian uutuusarvo säilyy! Esille nostettiin näkökulmaa siitä, että asiakas voi myös kyllästyä herkästi tuttuihin laitteisiin ja peleihin. Tammenlehväkeskuksen henkilökunnalla oli kokemusta mm. suuresta Yetitabletin käytöstä hoitotyössä. Yeti tuo koko digitaalisen maailman muistisairaiden ja erilaisten vammaisryhmien ulottuville yhteisöllisesti niin virike- kuin kuntoutustarkoitukseenkin. Viikon kokeilujakson jälkeen ikäihmiset olivat ihastuneet tablettiin.