Blogi: XR-tekniikka, missä lisäarvo?

XR-teknologian kehitys on juuri nyt valtavan nopeaa.

DigiCore-hankkeen alkutaipaleella on jo huomattu, että yrityskentällä ei enää innostuta pelkästään hienosta teknologiasta. Ala kaipaa käytännön sovelluksia, jotka tuottavat liiketaloudellista lisäarvoa.

No niin, aloitetaanpas DigiCore-hankkeen blogisarja, kun nettisivutkin saatiin pystyyn. Blogisarjan ajatuksena on, että projektiryhmä (minä ja Heikki) kirjoitamme hankkeen tavoitteista, tuloksista, kömmähdyksistä ja opeista aina inspiraation sattuessa kohdalle.

Ensimmäinen huomioni liittyy laajennetun todellisuuden (XR) hyödyntämiseen. Olemme keskustelleet jo useiden yritysten kanssa XR-teknologian kehityksestä sekä mahdollisuuksist työpajojen yhteydessä ja yksi kysymys on noussut selkeästi esille: mikä on teknologian tuoma lisäarvo liiketoimintaan?

Monet yritykset eivät ole valmiita investoimaan laitteistoon, jos tekniikalle ei ole olemassa selkeästi osoitettavia hyötyjä. Tästä seuraa virtuaalitodellisuuden kannalta harmillinen tilanne, jossa käytännön sovelluskohteita ei ole, koska yrityksiä ja tekijöitä on vaikea löytää. Tekijöitä ja investointeihin valmiita yrityksiä on puolestaan vaikea löytää, koska alalla ei ole valmiiksi tuotteistettuja käytännön sovelluksia.

Uskoa XR-teknologian hyötyihin alalta silti löytyy. TKI-toiminnan painopisteen tulisikin tällä hetkellä olla käytännön sovelluskohteissa. DigiCore-hanke tähtää ongelman ratkaisuun yritysten kanssa toteutettavien pilottien kautta. Kun osoitamme XR-teknologialle selkeitä ja rahallista lisäarvoa tuottavia käyttökohteita, yritysmaailma tarttuu nopeasti täkyyn.

Itse en usko kerralla tapahtuvaan systeemitason muutoksen, jossa XR muuttaa kertaheitolla koko alan. Todennäköisemmin muutos tapahtuu pienin askelin, yksi sovelluskohde kerrallaan. Teknologia on nyt kehitysasteella, joka mahdollistaa useita uusia työskentelyn ja liiketoiminnan tapoja. Muutos vaatii myös omanlaisensa sukupolvenvaihdoksen. Nuoremmalle polvelle virtuaalitodellisuus on jo nyt arkea, ja tämä tietotaito ja kiinnostus näkyy viiveellä myös työelämässä.

Ja kyllä, huomaan itsekin, että tämä blogi toistaa hetki sitten mainittua ongelmaa. Puhetta teknologian kehityksestä ja mahdollisuuksista kyllä on, mutta missä ovat käytännön hyödyt. Siinäpä haaste tällekin hankkeelle!

Myöhemmissä blogeissa ja uutisissa DigiCore-hanke tulee kertomaan kentällä tehtävistä testeistä ja kokeiluista, joista koko ala toivottavasti hyötyy. Virheitä varmasti tehdään, mutta niistä opitaan.

Ensi kertaan!

 

Jaakko Kinnunen