Tausta
Yhteiskunnassa ollaan huolissaan nuorten mielenterveyskriisistä. Nuorten mielenterveydestä käytävä keskustelu on kuitenkin aikuiskeskeistä, emmekä tiedä, miten nuoret itse hahmottavat mielenterveysongelmat ja miten he tulkitsevat pahoinvointia omassa ja muiden nuorten elämässä.
Tavoite
Tutkimme nuorten mielenterveyskriisiä kriittisen nuorisotutkimuksen lähtökohdista. Yksilökeskeiset, nuoria voimaannuttavat, diagnosoivat tai osin myös syyllistävät interventiot eivät riitä, vaan huomiota tulee kiinnittää laajemmin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, jotka vaikuttavat nuorten pahoinvoinnin taustalla. Olemme kiinnostuneita esimerkiksi koulutukseen ja työelämään, sosiaalisiin suhteisiin ja taloudelliseen itsenäisyyteen liittyvistä paineista. Tarkastelemme myös sosiaalisen median sekä syrjinnän ja rasismin kokemusten tuottamia paineita. Hyödynnämme klassista sosiologista ajattelua siitä, miten yhteiskunnalliset järjestelyt heijastuvat ihmisten kokemusmaailmaan ja miten ne voivat aiheuttaa nuorten elämässä kärsimystä ja ongelmia, joita he pyrkivät ratkomaan eri tavoin.
Vaikutus
Tutkimuksessa nuorten asiantuntemus ja osallistuminen nuorten kokemiin paineisiin ja mielenterveysongelmiin liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun nähdään tärkeänä kestävän yhteiskunnan rakentamisen kysymyksenä. Tavoitteemme on tuottaa sellaisia ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen, joissa nuorten näkökulmat ovat keskiössä. Tutkimusotteemme on laadullinen ja tarkastelemme aihetta luovien menetelmien ja kanssatutkimuksen keinoin yhdessä nuorten sekä järjestöistä ja oppilaitoksista koostuvan kumppaniverkoston kanssa.
Rahoitus
Tutkimusta rahoittaa Brita Maria Renlundin muistosäätiö.
Yhteistyökumppanit
Toteutamme tutkimuksen laajan oppilaitos- ja järjestökumppaniverkoston kanssa.