Poliittiset päätökset haastavat tulevaisuuden senioriasumista

Kuokkalan Kalon oli ensimmäinen keskeneräinen kohde, jossa TULE-vieraili Suomessa.

Tulevaisuuden senioriasuminen (TULE) -hanke kiersi kohteita ja kokousti erinomaisella osallistujamäärällä Jyväskylässä. Keskustelua uusista kotimaan kohteista siivittivät tulevaisuuden senioriasumisen haasteet ja kevään opintomatkan anti.

Etenkin yhteisöllisyys ja senioriasumisen tulevaisuus näkyivät TULE:n Jyväskylän tapaamisessa vahvasti. Samalla ilmapiirissä oli vahvasti huoli yhteiskunnan tilanteesta ja poliittisista päätöksistä. Nyt päätetään yhdestä yhteiskunnan tärkeimmistä haasteista: ikääntyneiden kasvavan määrän hallinnoimisesta senioriasumisen osalta. On vaarassa, että päätökset tehdään kaikessa kukkaron nyörejä kiristäen.

Tilanne asettaa haasteita senioriasumista tuottaville toimijoille niin politiikan kuin markkinatilanteenkin osalta. Lisäksi edelleen epäselvä sosiaalihuoltolain mukaisen yhteisöllisen asumisen määritelmä ja sen tilanne hyvinvointialueiden piirissä aiheuttavat epäselvyyksiä. Hyvinvointialueet myös määrittelevät itse, mitä senioriasuminen ja yhteisöllinen asuminen heille tarkoittavat.

Näin hyvinvointialueiden välillä on merkittäviä eroja sen suhteen, millaista yhteisöllinen asuminen on käytännössä. Nyt vierailimme TULE:n kanssa ensimmäistä kertaa sosiaalihuoltolain mukaisessa yhteisöllisen asumisen kohteessa Kauramäen kylä. Olikin mielenkiintoista nähdä yksi tällainen kohde muiden Jyväskylän kohteiden ohella.

Vierailut toivat toivoa hyvästä ja onnistuneesta senioriasumisesta

– Oli ilo esitellä TULE-hankkeelle Jyväskylää ja senioriasumisen vaihtoehtoja Jyväskylässä! Tutustumamme kohteet tarjosivat monenlaista näkökulmaa senioriasumiseen, vierailimme esimerkiksi vanhan tehdasalueen ympärille rakentuvalla Kankaan asuinalueella, jonka suunnittelua ja kehittämistä tehdään aktiivisesti yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Kankaalla toimii muun muassa yksi Jyväskylän kaupungin lähitaloista, Piippurannan klubi, joka tukee alueen yhteisöllisyyttä ja tarjoaa kohtaamispaikan ja tapahtumia eri ikäisille, myös ikääntyville, kertoo Jyväskylän kaupungin asumisen asiantuntija Piia Sipinen.

Piippurannassa oli laaja piha-alue, jossa hoidettiin puutarhaa ja kuntoiltiin ulkokuntosalissa.

Piippurannan klubilla ja ryhmäkodeissa oli hyvin suunnitellut tilat. Pihapiirissä oli hyvä kävellä virkeämielisenä tai muistiongelmaisena. Kankaan Ilona taas osoitti ilahduttavaa yhteistyötä niin opiskelijoiden kuin päiväkodin kanssa tilojensa suhteen. Samoin Kauramäen kylässä kaukana lähikaupoista ja palveluista senioreiden viikkoja piristivät päiväkodin lasten vierailut.

Vielä rakenteilla oleva Kuokkalan Kalon oli suunniteltu hyvien kulkuyhteyksien viereen ja aktiiviseksi osaksi naapurustoa. KOAS Korttelikylässä olevat Soihdun (Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan omistama liiketoimintakokonaisuus) avulla rakennetut yhteistilat olivat monipuoliset ja laadukkaat. Ne saivat senioriasumiseen keskittyvän ryhmän keskustelemaan opiskelija-asumisesta.

Kansainvälisiä näkökulmia

Kokouksen agendalla oli lisäksi TULE-yhteistyökumppanien rakennushankkeiden perusteella Juha-Matti Junnosen tekemien kustannuslaskelmien tulokset, Veronika Haukelandin hankkeelle tekemä selvitys kansainvälisistä kohteista ja Lontoon opintomatkan esittely. Saimme myös kuulla Clarion Housing Groupin Age Friendly Communities -yksikön toiminnasta Isossa-Britanniassa Sarah Mittonin kertomana.

Päivän taustalla kulki ajatus, että politiikalla on vahva osuus senioriasumisen tulevaisuuteen. Tarve asunnoille ja ratkaisuille on kova, mutta tilanne on muodostunut entistä haastavammaksi. ARAn siirtyminen osaksi Ympäristöministeriöitä heikentää erityisryhmille tarkoitettuja investointeja. Tästä kärsivät niin seniori- kuin opiskelija-asuminenkin.

Ryhmän keskeltä kuuluikin päivän aikana ajatus: Suomessa senioreita pidetään vain taakkana yhteiskunnalle. Ajattelumalleilla on merkitystä sille, millaisia päätöksiä tehdään ja miten ongelma yritetään ratkaista. Eikös kuitenkin ole aika hienoa, että elinajanodote on näin korkealla? Senioreilla on paljon kokemusta ja elämänviisautta, josta nuorempien on hyvä oppia.

TULE-webinaari International Research and Good Practices on Senior Housing pidetään 10.10. klo 13-16. Lue lisää ja käy ilmoittautumassa!

TULE-hankkeesta voi lukea lisää täältä.

Lisätietoja:

Jaana Vanhatalo, HTM
Tulevaisuuden senioriasuminen TULE Projektipäällikkö
jaana.vanhatalo@tuni.fi
040 849 0426

Sonja Manssila
Erityisasiantuntija, ARA
sonja.manssila@ara.fi

Teksti ja kuvat:

Alisa Hakola, YTM
Tiedottaja ja tutkija, CoreLab
Rakennetun ympäristön tiedekunta
alisa.hakola@tuni.fi

Hankkeessa rahoittajina ja yhteistyökumppaneina toimivat Tampereen yliopisto, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), Ympäristöministeriö, Ara-Asuntojen Tuotanto Arttu Oy, De Gamlas Hem i Tammerfors r.f. – Vanhain Koti Tampereella r.y., ES-Laatuasunnot Oy, Hailuodon kunta, Helsingin kaupunki, HEKA, Iisalmen kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Järvenpään kaupunki, Keski-Suomen Jaso Asunnot Oy, Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalot, Kiinteistö Oy Kärrykartano, Kiinteistö Oy Vetelinraitti, Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy, Lahden kaupunki, Lahden vanhusten asuntosäätiö sr, Savonlinnan Vuokratalot Oy, Setlementtiasunnot Oy, Turun kaupunki, Tuusulan kunta, Tyvene Oy, Vaasan kaupunki sekä Yrjö ja Hanna -säätiö. Lisäksi yhteistyötahona toimii Vanhustyön keskusliitto.