RoboCivics-hanke tutkii sosiaalisten robottien mahdollisuuksia edistää nuorten kansalaisvaikuttamista kestävän kehityksen aihepiirissä.
Sosiaaliset robotit vetävät ihmisiä puoleensa ja niiden mahdollisuuksista motivoida ihmisiä uuteen toimintaan on aiempia lupaavia tutkimustuloksia. Sosiaaliset robotit voivat esimerkiksi toimia viestintäkanavana ihmisten välillä tai rohkaista ihmisiä osallistumaan. RoboCivics-hankkeessa tehdään nuorten (15-24 v) kanssa robottien yhteissuunnittelua sekä kokeiluita oikeissa käyttöympäristöissä, jotta saadaan tietämystä sosiaalisten robottien toivottavista piirteistä ja toimintatavoista nuorten omista lähtökohdista. Hankkeen keskeisenä osana on myös teoreettinen mallinnus, joka tuottaa suunnittelutietämystä empiirisen datan pohjalta (Research through Design).
RoboCivics-hankkeen päätavoite on tuottaa uutta tietoa sosiaalisten robottien vuorovaikutustavoista, jotka kannustavat nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan yhteiskunnalliseen kehitykseen. Hankkeen tulokset luovat tieteellisen pohjan tälle uudelle aiheelle ja kehittävät sosiaalisten robottien ihmiskeskeistä suunnittelua.
Hankkeesta mediassa ja tapahtumissa:
- Radio Moreeni, Tutkain, tammikuu 2020 – RoboCivics-hankkeesta keskustelemassa Kaisa Väänänen ja Kirsikka Kaipainen
- Radio Moreeni, kesäkuu 2021 – Kirsikka Kaipainen: Robotin kanssa voi joskus olla helpompi jutella kuin ihmisen
- Aamulehti 23.9.2021 – Robottitutkijat kertovat roboteista vierellämme Tampereen yliopiston Tutkijoiden yössä
- Lapland Robotics -seminaari 3.11.2021 – Sosiaaliset robotit kansalaisvaikuttamisen kanavina ja mahdollistajina
- Kuulumisia tieteestä 4.4.2022 – Demokratiarobotin kehittäminen nuorten kanssa
- Juniversity 9.8.2022 – Ideointia, kokeilua ja tutkimusta – kokemuksia demokratiarobotin kehittämiskurssilta