Miten laskutuspalveluyritys toimii?

Miten laskutuspalveluyritys toimii?

Laskutuspalveluyrityksellä tarkoitetaan palveluntarjoajaa, jonka kanssa kevytyrittäjä sopii työn laskuttamisesta omilta asiakkailtaan. Laskutuspalveluyritys hoitaa omaa palkkiotaan vastaan kevytyrittäjän vero- ja muita lakisääteisiä velvoitteita ja välittää asiakkaan työstä maksaman korvauksen edelleen kevytyrittäjälle joko palkkana tai työkorvauksena.

Kaksi toimintamallia

Kevytyrittäjä voi toimia laskutuspalveluyrityksen kanssa kahdella erilaisella toimintamallilla:

  1. Laskutuspalveluyritys voi tehdä kevytyrittäjän kanssa muodollisen työsopimuksen, jolloin kevytyrittäjä on palkansaaja ja hänelle maksetaan palkkaa. Laskutuspalveluyritykselle lähetetään palkan verokortti, jonka perusteella laskutuspalveluyritys toimittaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalveluyritys ilmoittaa maksamansa palkan ja toimittamansa ennakonpidätyksen valtakunnalliseen tulorekisteriin.
  1. Laskutuspalveluyrityksen kanssa voi tehdä myös laskutussopimuksen. Tällöin kevytyrittäjä on tulonhankkimistoimintaa harjoittava henkilö (ei y-tunnusta) tai yrittäjä (y-tunnus) ja hänelle tai yritykselle maksetaan työkorvausta. Jos yrittäjänä ei ole ennakkoperintärekisterissä, tarvitaan verokortti työkorvausta varten. Tällöin laskutuspalveluyritys toimittaa työkorvauksesta ennakonpidätyksen ja ilmoittaa suoritukset tulorekisteriin samaan tapaan kuin muodollisessa työsopimuksessa (vaihtoehto 1).

Vaikka kevytyrittäjä on tehnyt laskutuspalveluyrityksen kanssa muodollisen työsopimuksen, laskutuspalveluyritys ei ole työnantaja eikä valvo millään tavalla tai ota vastuuta kevytyrittäjän tekemästä työstä tai sen laadusta.

Kevytyrittäjäksi kutsutaan siis joissakin yhteyksissä myös sellaista laskutuspalveluyritysten palveluja käyttävää henkilöä, jolla on oma yritys. Tarkemmin heistä voisi käyttää termiä ”toiminimikevytyrittäjiä”.