Ennakkoperintärekisteri, matkakulut ja ALV

Ennakkoperintärekisteri

Palkasta sekä työ- tai käyttökorvauksesta maksetaan veroa, joka suoritetaan ennakkomaksuna. Työnantaja pidättää palkasta ennakkoveron, mutta työ- tai käyttökorvauksen ennakkoveron maksu riippuu siitä, kuuluuko maksun saaja ennakkoperintärekisteriin vai ei.

Kaikki yrittäjät kuuluvat ennakkoperintärekisteriin. Kevytyrittäjät eivät kuulu rekisteriin, freelancerit voivat siihen vapaaehtoisesti hakeutua. Ennakkoperintärekisteriin kuuluvat maksavat itse ennakkoperintämaksun määräajoin. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen antaa yrittäjän toiminnasta vakuuttavan kuvan toimeksiantajille eli asiakkaille ja helpottaa heidän hallinnollista työtä.

Yksityiset kotitaloudet voivat tehdä kotitalousvähennyksen ennakkoperintärekisteriin kuuluvien yritysten ja freelancereiden palveluista työn osuuden osalta. Myös kevytyrittäjien työstä voidaan tehdä kotitalousvähennys, koska laskutuspalveluyritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteri – mitä se tarkoittaa?
Ennakkoperintärekisteri – vero.fi

Matkakulut ja alv

Laskutuspalveluyritysten kaksi erilaista toimintatapaa – muodollinen työsopimus tai laskutussopimus – vaikuttaa matkakorvausten verokäsittelyyn, sillä verovapaita matkakustannusten korvauksia voi maksaa vain työnantaja. Tilanteesta riippuen tällä seikalla on pienempi tai suurempi taloudellinen vaikutus.

Kevytyrittäjän matkakorvaukset – vero.fi

Vaikka kevytyrittäjä ei ole alv-velvollinen, kevytyrittäjien toimeksiantajille lähetetyissä laskuissa on mukana arvonlisävero. Näin siksi, koska laskutuspalveluyritys itsessään on alv-velvollinen. Mutta koska kevytyrittäjä ei ole alv-velvollinen hän ei voi tehdä alv-vähennyksiä eikä myöskään hakea alv:n alarajahuojennusta. Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia alv:stä millään tavoin.

Mutta kevytyrittäjäksi voidaan kutsua myös ”toiminimikevytyrittäjää”, joka perustaa laskutuspalvelun avustuksella oman yrityksen ja jolle voi tämän yrityksen myötä syntyä arvolisäverovelvoitteita. ”Toiminimikevytyrittäjän” on syytä selvittää käyttämästään laskutuspalvelusta, kuinka alv:n suhteen tulee toimia.

Arvonlisäverosta löytyy lisää tietoa Reittioppaan Miten aloitan yritystoiminnan? -osiosta.

Arvonlisävero – mitä se tarkoittaa?
Arvonlisävero – vero.fi

https://op-kevytyrittaja.fi/tuki/verotus/mika-on-arvonlisavero
https://www.ukkopro.fi/maksuperusteinen-kirjanpito-ja-arvonlisaveroilmoitus/