Pandemian aikana lääketieteellisen tutkimuksen merkitys korostuu - myös sinä voit auttaa lääketieteellistä tutkimusta!

Suomessa on ainutlaatuinen biopankki-infrastruktuuri, joka mahdollistaa laajamittaisen ja ketterän tutkimusaineistojen keruun. Suomalaiset biopankkinäytteet tulevat siis epäilemättä olemaan kansainvälisestikin tärkeä resurssi, kun uusia koronavirustutkimuksia - ja muita lääketieteellisiä tutkimuksia - aloitetaan.

Kirjoittaja: Paula Nurmi, palvelukoordinaattori, Tampereen Biopankki

Globaali pandemia on pistänyt vauhtia tutkijoihin, ja hyvä niin. Olemme vielä huonosti tunnetun uhan edessä, ja lisätietoja tarvitaan nyt äärimmäisen kipeästi: miksi sairaus iskee toisiin lujaa ja toiset selviävät oireettomina? Mitä pitkäaikaisvaikutuksia tällä sairaudella voi olla? Näitä, ja monia muita kysymyksiä ratkotaan nyt kuumeisesti.

Pandemia sai eri organisaatiot myös avaamaan uusia rahoitushakuja, jotta uudet koronavirusinfektiotutkimukset saisivat rahoituksen ja pääsisivät alkamaan nopealla aikataululla. Yksi esimerkki nopeasti alkaneesta koronavirustutkimuksesta on nyt käynnistyvä THL:n luotsaama COVIDprog -tutkimushanke, joka selvittää sairauden yksiköllistä kulkua. Tutkimusaineisto kerätään suomalaisista sairaaloista biopankkien avulla ja tavoitteena on saada tutkimusnäytteet n. 3000 vaikeaan hengitystieinfektioon sairastuneelta potilaalta.

Suomessa on ainutlaatuinen biopankki-infrastruktuuri, joka mahdollistaa laajamittaisen ja ketterän tutkimusaineistojen keruun. Suomalaiset biopankkinäytteet tulevat siis epäilemättä olemaan kansainvälisestikin tärkeä resurssi, kun uusia koronavirustutkimuksia – ja muita lääketieteellisiä tutkimuksia – aloitetaan.

Biopankkinäytteen antaminen edellyttää tietoon perustuvaa biopankkisuostumusta, ja sen voi nykyään antaa kätevästi sähköisesti. Tampereen Biopankin sähköinen suostumus on avattu käyttöön OmaTays-palveluun 2.4.2020, ja jo ensimmäisen neljän päivän aikana sähköisen suostumuksen kävi antamassa 500 henkilöä. Tämä oli upea alku!

Nyt onkin aivan erityisen hyvä aika antaa sähköinen biopankkisuostumus: jos olet antanut suostumuksen ja sairastut koronaviruksen aiheuttamaan COVID19-sairauteen, sinusta voidaan ottaa hoidon yhteydessä tutkimusverinäyte. Nämä tutkimusverinäytteet tulevat olemaan avainasemassa, kun tätä uutta sairautta tutkitaan ja siitä halutaan muodostaa kattava kuva sairauden eri vaikeusasteissa ja vaiheissa.

Voit antaa sähköisen suostumuksen www.omatays.fi kohdasta suostumukset. Palvelusta pääset myös tarkastamaan, oletko aiemmin jo antanut suostumuksen. Suostumuksen muokkaaminen ja biopankkikiellon tekeminen onnistuvat myös OmaTaysissa. Kun suostumus on annettu, sinusta voidaan ottaa hoidon yhteydessä biopankkinäyte esimerkiksi sairaalassa tai Fimlab-laboratoriossa Pirkanmaalla.

Suostumuksesi ja näytteesi ovat arvokas kädenojennus lääketieteelliselle tutkimukselle.

www.omatays.fi

www.tays.fi/biopankki

https://www.tays.fi/fi-FI/Tays_ja_Tampereen_Biopankki_osallistuvat(105349)