Hankkeen päätavoitteena on muodostaa ja kehittää Pirkanmaalle prosessiautomaatioon liittyvä ja uutta osaamiskeskittymää kokoava verkottunut TKI- ja pilottiympäristö TAMKin, TAU:n ja VTT:n tiloihin. Hankkeessa pyritään toteuttamaan laaja-alaisia ja kattavia prosessiautomaation demonstraatiota ja järjestetään pk-sektorille avoimia työpajoja ja seminaareja tiedonkeruuta ja yhteistoiminnan aitoa kehittämistä varten.
Hankekokonaisuuteen kuuluu sekä kehittämishanke että investointihanke.
Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Tausta
Prosessiautomaatiosta keskustellaan usein valmistavan teollisuuden yhteydessä, mutta todellisuudessa mm. elintarviketeollisuus, lääketeollisuus, kemianteollisuus ja monet muut alat ovat prosessinäkökulmasta herkempiä ja kaipaavat tehokkaampia ja turvallisempia tapoja automatisoida prosessejaan. Prosessien automatisointi tukee teollisuuden tehokasta, turvallista ja vihreää toimintaa ja liittyy myös kiertotalouden ja kestävän kehityksen teemoihin.
Yleisesti ottaen Prosessien älykkäät digiohjausjärjestelmät (PRODI) -hankkeessa tavoitteena on tarjota sellaisia prosessiautomaation työkaluja, joilla edesautetaan PK-sektorin digitaalista siirtymää. Näitä voivat olla esimerkiksi mittaukset, analytiikka tai etäkäyttöjärjestelmät.
Tässä yhteistyöhankkeessa TAMK, TAU ja VTT yhdessä kehittävät innovaatioalustan tukemaan Pirkanmaan alueen prosessiautomaation PK-sektorin yritysten digitaalisten ohjausjärjestelmien kehitystä. Prosessiautomaation TKI-ympäristöihin ja niihin liittyvään TKI-toimintaan panostaminen mahdollistaa PK-sektoreille ja TKI-toimijoille mittauksia ja testauksia prosessiteknologiasta ilman omia, kalliita investointeja.
Tavoite ja tehtävät
Seuraavat konkreettiset tavoitteet ohjaavat hankkeen toteutusta:
Tavoite 1: TKI-ympäristöjen suunnittelu ja rakentaminen: TAMKin, TAU:n ja VTT:n hanketyöntekijät suunnittelevat
suorituspaikoille tehtävät infrahankinnat ja toteuttavat ne.
Tavoite 2: Ympäristöissä suoritettavat demonstraatiot: Jokaisella suorituspaikalla tehdään vähintään yksi
yleishyödyllinen prosessiautomaation mahdollisuuksia pk-sektorille esittelevä demonstraatio. Demonstraatiot eivät
kohdistu yksittäisille toimialoille tai yrityksille.
Tavoite 3: Ympäristöjen yhteistoiminnan kehittäminen: Kolmen eri suorituspaikan ympäristöjen yhteistoiminnan
tarkastelu sekä tekniseltä kannalta että TKI-toimenpiteiden kannalta tavalla, joka muodostaa alueellisen
innovaatioalustan.
Tavoite 4: Palvelumalli prosessiautomaation teknologiakehitystä ja TKI-toimintaa varten: Luodaan dokumentaatio TKI-
ympäristöistä ja niiden mahdollistamista testaus / ja teknologiakehitysmahdollisuuksista. Järjestetään kolme tilaisuutta,
joissa on mukana myös työpajatyyppistä toimintaa.
Tavoite 5: Prosessiautomaatioon liittyvien mahdollisuuksien ymmärryksen lisääminen pk-sektorilla digitalisaatiota
tukien.
Tavoitteet ja niihin liittyvät toimenpiteet kohdennetaan ensisijaisesti Pirkanmaan pk-sektorille, mutta niillä on laaja-
alaisia hyödyntämismahdollisuuksia myös muualla.
Vaikuttavuus
PRODI -hankkeen onnistuessa on mahdollista luoda uusia toimintatapoja tehokkaaseen prosessien automatisointiin alariippumattomasti. Hankkeen tulokset ovat hyödynnettävissä paitsi teollisuuden yritysrajapinnassa, myös palvelusektorilla ja ylipäätään yrityksissä, jotka tähtäävät toimintansa automatisointiin. Prosessiautomaatio tukee suoraan sekä pk-sektorin digiloikkaa että vihreää siirtymää (mm. tarjoamalla työkaluja energiankulutuksen optimointiin).
Rahoittajat
Hankkeen päärahoittaja on Euroopan Union aluekehitysrahasto. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.