Kehitettävän ohjausaineiston tarpeita on kartoitettu hankkeen alussa bikva-haastatteluissa ja tarpeisiin vastaamista on jatkotyöstetty työpajoissa. Ohjausaineistolle on noussut monenlaisia toiveita ja tarpeita: osa esimerkiksi kokee videot tärkeimmiksi viestikanaviksi, osan mielestä paperille tulostettavat lehtiset ovat edelleen parhaita ammattilaisen ohjausvälineitä. Hankkeessa pyritään tuottamaan keskeisistä aiheista mahdollisimman monipuolista ohjausaineistoa, jotta se sopisi sekä maahan muuttaneiden perheiden itseopiskeluun että ammattilaisten ohjauksen tueksi. Ohjausaineiston eri kieliversiot valmistuvat keväällä 2025.
Perheinfo-aineistoportaalin kehittäminen on jo alkanut, mutta prosessi kestää syksyyn 2025. Keväällä 2024 tietotekniikan opiskelijat tuottivat tämänhetkisen Perheinfo-aineistoportaalin pohjalta kehitysideoita ja malleja uuden portaalin kehittämisen pohjaksi. Opiskelijatyöt olivat innovatiivisia ja taidokkaita. Ehdotuksissa oli esimerkiksi visuaalista ilmettä pohdittu uudella, raikkaalla tavalla ja käytettävyyden selkeyteen ehdotettu monenlaisia ratkaisuja. Esitysten pohjalta nousi esiin useita näkökulmia, joita tulee huomioida portaalin kehittämisessä.
Uutta ohjausaineistoa on jo valmistunut ja sitä valmistuu reilusti syksyn 2024 aikana. Neuvolaan liittyen on valmistumassa ikäkausitarkastuksiin liittyvä videosarja, johon esimerkiksi nämä videot kuuluvat:
- 1,5 -vuotiaan lapsen terveystarkastus neuvolassa (video, 6:01 min)
- 4-vuotiaan lapsen terveystarkastus neuvolassa (video, 6:52 min)
- 5-vuotiaan lapsen terveystarkastus neuvolassa (video, 4:52 min)
Lasten rokottamiseen liittyen on valmistumassa sekä ohjauslehtisiä että videoita. Tässä ensimmäinen video, joka kuvien avulla kertoo lasten rokottamisesta neuvolassa:
- Lapsen rokotus neuvolassa (video, 1:42min)
Uutta ohjausaineistoa on koottu hankesivuille Julkaisut-kohtaan, mutta kaikkea valmistuvaa aineistoa ei sinnekään koota. Kaikki aineisto kootaan kesän ja syksyn 2026 aikana valmistuvaan Perheinfo-aineistoportaaliin. Pidä kuitenkin hankesivut seurannassa, niin tiedotamme täällä edistyksestä!
Kuva: Pixabay