Niitty 2 -hanke mukana Marhabanilla ja Naistarilla erilaisissa tapahtumissa

Kolmen henkilön kädet yhdessä kartan päällä
Kuvan lähde: Pixabay

Niitty 2 -hanke on päässyt syksyn aikana osallistumaan erilaisiin maahan muuttaneiden lapsiperheiden tapahtumiin Tampereella. Lokakuussa Niitty 2 -hankkeen työntekijät esittelivät hankkeen toimintaa muun muassa kulttuurien kohtaamispaikassa Marhaban-keskuksessa sekä kansainvälisessä naisten tapaamispaikka Naistarissa.

Marhabanilla järjestetään syksyn 2023 aikana muutamia palveluiltoja darin kielisille maahanmuuttajataustaisille naisille. Iltojen tarkoituksena on esitellä erilaisia perheille suunnattuja palveluita. 5.10.2023 illan teemana oli varhaiskasvatus. Paikalla oli noin 10 maahnamuuttajataustaista naista. Niitty 2 -hankkeen projektiryhmäläiset Jenni Lepistö, Nasrin Jinia ja Piia Roos sekä Tampereen varhaiskasvatuksesta VEO Eeva-Riitta Järvinen olivat myös paikalla vastailemassa varhaiskasvatusta koskeviin kysymyksiin ja esittelemässä hanketta. Varhaiskasvatusillan tavoitteena oli tuoda naisille tutuksi päiväkotiarkeen liittyviä asioita, esim. konkreettisia käytänteitä sekä erilaisia tuen asioita. Nämä ovat teemoja, jotka nousevat esille varhaiskasvatushenkilöstön kanssa käydyissä keskusteluissa liittyen maahan muuttaneiden perheiden kanssa tehtävään työhön. 

Tärkeä osa iltaa oli yhteinen keskustelu, joka kävi vilkkaana tulkin avustuksella. Maahanmuuttajataustaiset naiset kertoivat, että varhaiskasvatuksessa heidän lapsillaan ei ole ollut haasteita, mutta kouluun siirryttäessä tilanne muuttuu. Eri kulttuurista tulevat lapset tulevat herkästi kiusatuiksi ja kokevat ulkopuolisuutta.  Keskustelussa tuotiin esiin myös hyviä kokemuksia koulumaailmasta ja siitä, miten opettaja on todella panostanut lasten kohtaamiseen. Tärkeänä näkökulmana korostettiin erilaisuuden hyväksymiseen panostamista niin kodeissa kuin  päiväkodeissa ja kouluissa. 

***

25.10.23 hanketyöntekijät Irmeli Nieminen, Anna Aikasalo ja Nasrin Jinia osallistuivat Naistarilla kokoontuvaan somalinaisten ryhmään. Ryhmään osallistui kyseisenä iltana noin 10 somalinaista, joista lähes jokaisella oli leikki-ikäisiä lapsia. Illan aikana ryhmäläisille esiteltiin Perheinfo-aineistoportaalia ja Niitty 2 -hankkeessa suunniteltua toimintaa. Ryhmäläisten kanssa käytiin keskustelua lapsiperhearjen sujumisesta ja ohjausaineistoon liittyvistä toiveista. Ryhmäläiset toivoivat ohjausaineistossa huomioitavan muun muassa suunhoidolliset asiat, lapsen nukkumiseen liittyvät suositukset sekä miten lasta voi tukea siirtymään päiväkodista koulumaailmaan.

 

Teksti: Piia Roos ja Anna Aikasalo
Kuva: Pixabay