Virtuaalinen luonto palautumisen tukena hoitotyössä

"Taukojen aikana palautuminen auttaa säätelemään stressiä ja työn aiheuttamaa kuormitusta jo päivän aikana. Palautumisen edistämiseen voidaan käyttää virtuaalista luontoa, jolla on vastaavia positiivisia terveysvaikutuksia kuin oikealla luonnolla."
Näin todetaan Aija Ali-Hokan ja Niina Pekkarisen sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinnon opinnäytetyössä.

Kyseinen YAMK-työ on saatavilla Theseuksesta

Taukojen aikana palautuminen auttaa säätelemään stressiä ja työn aiheuttamaa kuormitusta jo päivän aikana. Palautumisen edistämiseen voidaan käyttää virtuaalista luontoa, jolla on vastaavia positiivisia terveysvaikutuksia kuin oikealla luonnolla. Opinnäytetyön tarkoituksena oli systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla kartoittaa virtuaalisen luonnon vaikutuksia palautumiseen taukojen aikana. Tavoitteena oli tuottaa tietoa virtuaalisen luonnon vaikutuksista palautumiseen työpäivän aikana sekä tuottaa tietoa, jota voidaan jatkossa hyödyntää hoitotyön työympäristöissä työhyvinvoinnin parantamiseen.

Systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen haettiin tutkimuksia kolmesta tietokannasta: Taylor & Francis Online, Science Direct sekä Wiley Online Library. Käytetyn hakulausekkeen, tutkimuskysymyksen ja sisäänotto- ja poissulkukriteerien avulla hakutuloksista rajattiin lopulta kymmenen tutkimusta, jotka sisällytettiin katsaukseen. Lopullinen aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä hyödyntäen.

Virtuaalinen luonto edistää työntekijöiden palautumista, parantaa mielialaa ja lisää työstä irrottautumisen tunnetta taukojen aikana. Hoitotyön tauoilla virtuaalista luontoa voidaan hyödyntää esimerkiksi VR-lasien, virtuaaliluontotilojen tai virtuaalisten ikkunoiden avulla. Virtuaalista luontoa voitaisiin hyödyntää myös taukotiloja suunniteltaessa. Hoitotyön hektisyys tulee ottaa huomioon virtuaalisen luonnon käyttöönottoa suunniteltaessa. Tauoilla ei välttämättä ole ylimääräistä aikaa tai halua opetella monimutkaisen laitteen käyttöä tai käyttää useita minuutteja laitteen käyttöönottoon, kun tauolla vietettävä aika on hyvin rajallista. Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää virtuaalisen luonnon kehittämisessä ja käytön edistämisessä työympäristöissä erityisesti taukojen aikana.

Jatkossa olisi hyvä selvittää virtuaalisen luonnon mahdollisia hyötyjä pidemmältä aikaväliltä ja ottaa huomioon esimerkiksi vaikutukset työhyvinvointiin esimerkiksi työssäjaksamiseen liittyvien poissaolojen näkökulmasta.

Ali-Hokka, Aija; Pekkarinen, Niina (2023). Virtuaalinen luonto tauoilla palautumisen tukena hoitotyön työympäristöissä : systemaattinen kirjallisuuskatsaus