Hanketiimi omaa vahvan muutoskyvykkyyden ja hyvinvoinnin osaamisen

Hanketiimi koostuu kokeneista työelämän tutkijoista, kehittäjistä ja pedagogeista. Tiimi kehittää hankkeessa keinoja muutoskyvykkyyden, hyvinvoinnin ja jatkuvan oppimisten taitojen parantamiseksi. 

 

KYVYKÄS – muutoskykyiseksi MaRa-alalla -hanke käynnistyi syyskuussa 2021. Hanke toteutetaan yhteishankkeena Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston kanssa, jossa TAMK toimii koordinaattorina ja TAU osatoteuttajana. Projektitiimi koostuu yhdeksästä henkilöstä, joiden osaamiset täydentävät toisiaan ja hankkeen tavoitteita. Tampereen ammattikorkeakoulusta projektipäällikkönä toimii fysioterapian lehtori Hannu Järvinen, joka on perehtynyt toimintakykyyn, terapeuttiseen harjoitteluun ja liikunnalliseen hyvinvointiin. Hän on toiminut useissa hankkeissa kuntoutuksen ja fysioterapian asiantuntijana. Hannu hoitaa hyvinvointiaan makaamalla sohvalla ja syömällä herkkuja. Tosin sitä ennen hän todennäköisesti on käynyt lenkillä tai ajamassa pihalla nurmikon. 

 

Pedagogiset ratkaisut ja kulttuuri -yksiköstä hankkeessa toimivat Annukka Tapani, Hanne Mäki-Hakola ja Heidi Lehtonen. Ammatillisen opettajakoulutuksen yliopettaja Annukalla on fysioterapeutin tutkinnon lisäksi hyvinvointivalmentajakoulutus. Opettajankouluttajan työssä hyvinvoinnin kysymykset ovat tulleet koko ajan tärkeämmiksi. Opettajan ja opiskelijan hyvinvoinnin tuki ovat keskeisiä osaamisia. Annukka on tutustunut hyvinvoinnin aiheeseen myös tutkimuksen keinoin, esimerkkinä vaikkapa artikkelit Palkkatyön merkityksellisyys ja Tiimit työhyvinvoinnin tukena. Omaa hyvinvointiaan Annukka pyrkii tukemaan kestävyysliikuntaa harrastamalla, lukemalla mahdollisimman jänniä kirjoja ja soittelemalla rakasta flyygeliään. Ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtori Hannella on yli 15 vuoden kokemus pedagogisesta täydennyskoulutuksesta ja kehittämistoiminnasta työelämässä, ammatillisissa oppilaitoksissa sekä ammattikorkeakouluissa. Hannen erityisiä osaamisia ovat dialoginen ja yhteisöllinen oppiminen, mentorointi sekä ammatillisten muutos- ja kasvuprosessien fasilitointi ja ohjaus. KYVYKÄS -hankkeessa Hanne hyödyntää erityisesti kokemustaan Resilienssi ja tulevaisuususko- (2018 -2020) sekä OsaavaVerme (2010-2017) ja Verme2  (2017-2019)-hankkeista. Hannen mottona KYVYKÄS -hankkeessa on: ”Yhdessä ajatellen olemme enemmän”. Heidi toimii hankkeessa erikoissuunnittelijana ja on siten monessa mukana. Heidi on työskennellyt ammatillisessa opettajankoulutuksessa vuodesta 2005 asti ja myös siitä lähtien hän on vuosittain ollut mukana hanketyössä liittyen erityisesti pedagogiseen kehittymiseen ja kehittämiseen. 

 

Sosiaali- ja terveys -alan opettajien Pirita Markkulan ja Hanna Kuivasen osaamista hankkeessa hyödynnetään erityisesti Firstbeat life ja kuntovalmennusten -osuuksissa. Piritan osaaminen perustuu ihmisen anatomian ja fysiologian tutkimiseen radiologisin menetelmin. Tätä kautta ymmärrys ihmisen kehon toiminnasta mahdollistaa näiden fysikaalisen ilmiöiden tarkastelun. Hän on erittäin kehittämismyönteinen ja ihmisten kanssa työskentely on hänelle lähellä sydäntä. Hannalla on kokemusta liikunnallisten (työ)hyvinvointiryhmien ohjauksesta sekä fysioterapeuttisesta kuntoutuksesta, jossa huomioidaan ihminen psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena. Lisäksi hän on toiminut usean vuoden ajan lasten/nuorten koripallovalmentajana sekä opettanut hyvinvointiin liittyviä teemoja Tampereen ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoille. 

 

Hankkeen toisena osatoteuttajana toimii siis Tampereen yliopisto ja Työelämän tutkimuskeskus, jolla on pitkät perinteet korkeatasoisessa työelämän tutkimuksessa ja kehittämisessä. Työelämän tutkimuskeskuksen osahanketta johtaa työelämätutkimuksen tenure track -professori Anne Mäkikangas, joka on erikoistunut työpsykologiaan. Hän on tutkinut työelämää yksilöllisten voimavarojen, työn kehittämisen (työn tuunauksen) ja työstä palautumisen lisäksi työn psykososiaalisista piirteistä käsin ja selvittänyt näiden merkitystä tunneperäiselle työhyvinvoinnille (esim. työn imu) ja työpahoinvoinnille (esim. työuupumus). Jotta suutarin lapsella olisi kengät, niin Anne irrottaa itsensä työstään lukemisen ja elokuvien ohella liikunnalla. Parhaita personal trainereita ovat kaksi suomenlapinkoiraa, jotka liikuttavat useaan kertaan päivässä. Välillä ne kyllä nostattavat myös verenpainetta tempauksillaan. Kehittämisen koordinoijana toimii Työelämän tutkimuskeskuksen pitkän linjan työelämän kehittäjä, ​tutkija, kouluttaja ja työnohjaaja Kati Tikkamäki. Hän on toiminut lukuisissa monitieteisissä ​tutkimus- ja kehittämishankkeissa ja perehtynyt erityisesti työhyvinvoinnin ja dialogin edistämiseen sekä ​työntekijöiden ja työyhteisöjen kehittämiseen. Katin ​tausta on kasvatustieteissä ja sen myötä kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat myös resilienssi ja uudistuminen työelämässä. Omasta hyvinvoinnistaan Kati huolehtii käymällä säännöllisesti kuntosalilla sekä lenkkeilemällä Rudi-koiransa kanssa. Palautumista hän edistää metsäkävelyillä. Kuntoilemisen vastapainoksi hän harrastaa Hannun tapaan herkuttelua.  Kolmantena hanketoimijana Työelämän tutkimuskeskuksessa työskentelee tutkijana, kehittäjänä ja opettajana toimiva Pauliina Tiuraniemi, jonka tietotaito ponnistaa monipuolisesta hallintotieteiden ja kasvatustieteiden taustasta. Myös Pauliina omaa aikaisempaa ESR-hankekokemusta ja on keskittynyt erityisesti työhyvinvoinnin, vuorovaikutuksellisuuden ja näiden kehittämisen pariin.  

 

Joukossa on mukana paljon kokemusta, rohkeutta ja innovatiivista näkemystä. Koko tiimi on innolla mukana vahvistamassa matkailu- ja ravitsemusalojen ammattilaisten osaamista yhteistyössä yritysten ja työelämän kanssa.