Kuinka huomioida sukupuolten tasa-arvo Tampere3:ssa?
Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineen tutkimushankkeet GePoCo ja Nordwit järjestivät seminaarin ”Tasa-arvo ja Tampere3” Tampere-talossa Naistenpäivänä 8.3.2018.
Paneeliin osallistuivat Liisa Laakso (TaY), Petri Suomala (TTY), Marja Sutela (TAMK) ja Anna-Kaisa Ikonen (TaY, Tampere3). Puheenjohtajana toimi Johanna Kantola (TaY).
Tasa-arvo ja T3 -seminaarin ja paneelin terveiset Tampere3 -hankkeelle:
- Yhteinen tietopohja: Päätöksenteon, valmistelun ja kehittämistyön pohjaksi on kerättävä sukupuolen mukaan eritellyt tilastot yhdenmukaisella tavalla (sijoittuminen eri tehtäviin, palkat, perhevapaiden käyttö) ja valittava, mitä yhdenvertaisuuden ulottuvuuksia sukupuolen lisäksi tarkastellaan ja millä keinoin
- Sukupuolivaikutusten arviointi: Johtosäännön sukupuolivaikutukset on arvioitava. Samoin esimerkiksi strategiapapereiden, rekrytoinnin, Tenure track -käytäntöjen, sisällöllisten kärkihankkeiden ja valintakoejärjestelmän.
- Palkkausjärjestelmien ja niiden soveltamisen yhtenäistämistä on tarkasteltava sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.
- Sukupuolten tasapuolinen edustus eri toimielimissä on varmistettava.
- Vahva johdon sitoutuminen tasa-arvoon ja jalkauttaminen yksiköiden toimintaan. Tarvitaan näkyviä toimia tasa-arvotietoisuuden lisäämiseksi esimerkiksi esimieskoulutuksissa ja muissa olennaisissa sisällöissä. Tarjotaan johdolle keinoja viedä eteenpäin tasa-arvoa omassa toiminnassaan.
- Läpinäkyvyys ja avoimuus tehtävien täytössä. Läpinäkyvyys ja avoimuus kaikessa toiminnassa sekä osallistuvan demokratian tukeminen
- Sukupuoliseen ja seksuaaliseen häirintään puututaan tehokkaasti. Yhteisten toimintakäytäntöjen lisäksi opiskelu ja henkilöstökoulutus antavat valmiuksia tunnistaa ja ehkäistä häirintää.