Visions of a better future: Gender Studies Conference 2020

The papers of Tuija Huuki (et al.), Sisko Piippo and Sonja Tihveräinen gave insights into future – and alredy existing – possibilities on the field of violence prevention and interventions. There are fruitful links between studies on how to educate professionals and work with differrent risk groups in order to combat gender-based, digital and intimate-partner violence.

Reclaiming Futures – Gender Studies Conference 2020, organized by Gender Studies at Tampere University together with the Association for Gender Studies in Finland (SUNS), explored futures as matters of politics, imaginings and debates from feminist and intersectional perspectives. The chosen topic suggested that envisioning futures both in the present and in the past has implications for equality and social justice. Below the Erase GBV work shop abstract (in Finnish).

 

Sukupuolistuneen väkivallan kohtaaminen kouluissa: kouluammattilaiset uusia tulevaisuuksia luomassa ja tukemassa

Merkittävä määrä lapsista ja nuorista altistuu sukupuolistuneen väkivallan ja häirinnän eri muodoille kotona ja koulussa. Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta on pysynyt pitkään piilossa ja poissa julkisesta, poliittisesta, lainsäädännöllisestä ja kasvatuksellisesta keskustelusta. Tarve väkivaltaan puuttumiselle on kuitenkin lisääntyvä, väkivallan tullessa enemmän esiin yleisen keskustelukulttuurin avautumisen kautta. Tähän tarpeeseen vastaaminen vaatii lapsia ja nuoria kohtaavilta aikuisilta ymmärrystä sukupuolistuneesta väkivallasta ilmiönä ja taitoa siihen puuttumiseen.  

Tässä työryhmässä keskitytään sukupuolistuneen väkivallan kohtaamisen institutionaalisiin ja affektiivisiin käytäntöihin koulukontekstissa. Sukupuolistuneella väkivallalla tarkoitamme vahingoittavaa vallankäyttöä, ahdistelua, häirintää, syrjintää, verkkoympäristössä tapahtuvaa väkivaltaa ja häirintää sekä henkistä ja fyysistä väkivaltaa, joka kytkeytyy seksuaalioikeuksiin ja/tai sukupuoleen. Erityisesti ollaan kiinnostuneita opettajien ja muiden kouluissa työskentelevien ammattilaisten valmiuksista ja välineistä sukupuolistuneen väkivallan havaitsemiseen ja siihen puuttumiseen.  

Työryhmässä tutkitaan esteitä ja mahdollisuuksia, sekä etsitään keinoja ja väyliä vahvistaa opettajien ja muun kouluhenkilökunnan valmiuksia toimia sukupuolistuneen väkivallan ehkäisemiseksi ja näin olla mukana rakentamassa turvallista ja tasavertaista tulevaisuutta lapsille ja nuorille.