Helppo tuorepuuron resepti aamiaiseksi tai iltapalaksi

Tämä tuorepuuron resepti on vapaasti muokattavissa kunkin ihmisen henkilökohtaisten mieltymysten, makutottumusten ja erityisruokavalioiden mukaan. Itselleni se antaa turvallisen ja tutun makuelämyksen joka aamu samalla, kun voin muunnella sitä vuodenajan ja viitseliäisyyteni mukaan.

{ __( ’Enable analytics cookies to show the embedded video’, ’the-dustpress-theme’ ) }


{ __( ’Manage my cookie choices’, ’the-dustpress-theme’ ) }

 

Resepti aukikirjoitettuna:

Puolen litran kulhoon tai syvälle ruokalautaselle mitataan ja kaadetaan (mielellään tässä järjestyksessä) esimerkiksi

  • 0,5-1 dl pikakaurahiutaleita (määrä riippuu siitä, kuinka paljon muita aineita tulee mukaan)
  • 1 rkl paahdettuja rouhittuja pellavansiemeniä (näistä saa hyviä rasvoja) – voi jättää poiskin, jollei ole
  • 1-2 rkl rouhittua saksanpähkinää (leikkaan pähkinät itse pieniksi; näissäkin on paljon hyvää rasvaa ja mukavaa rousketta) – voi korvata esim. mantelirouheella tai muilla pähkinöillä, tai jättää pois
  • 1-2 dl marjoja tai hedelmiä (marjat laitan kokonaisina, hedelmät kuten omenat tai päärynät joko raastan tai kypsennän etukäteen mikrossa ja muussaan soseeksi; luumut pilkon, kuten videolla)
  • 1-2 dl maustamatonta jogurttia (itse käytän 2-2,5% rasvaprosenttista jogurttia; vähärasvaisempi on juoksevampaa – pitää kokeilla, mikä koostumus on itselle paras, vai laittaako jogurtin sijasta esim. tuoremehua)
  • (2-3 rkl raejuustoa – tätä laitan, jos jätän esim. pähkinät tai pellavansiemenet pois)

Lopuksi lisään 0,5 rkl juoksevaa hunajaa ja sekoitan varovasti tasaiseksi. Jos koostumus tuntuu liian tönköltä, lisään nestettä. Jos taas puuro vaikuttaa liian laihalta, lisään vähän kaurahiutaleita.

Tämä tuorepuuro sisältää sopivasti hitaita hiilihydraatteja, vähän proteiinia, kuituja, pehmeää rasvaa ja vitamiineja – ja tietysti kalsiumia, eikä sen syömisen jälkeen tule kovin nopeasti uudestaan nälkä.

Pähkinöitä saa valmiinakin rouheena kaupasta!

Jos on aamulla kiire lähteä aikaisin töihin, valmistan tuorepuuron edellisenä iltana etukäteen kulhoon, laitan pikkulautasen kanneksi ja lisään sitten aamusta hunajan. Tarpeen mukaan lisään nestettäkin. Huom! Illalla laitettavaa tuorepuuroa ei tarvitse sekoittaa ennen kuin aamulla, sillä kun jogurtin kaataa viimeisenä kulhoon muiden ainesten päälle, se imeytyy yön aikana itsekseen puuroksi.

— Carita Forsgren / Syyskuu 2025