Koneen Säätiön rahoittamassa Äitiyspakkaus tunne-esineenä: hyvinvointivaltion sosiomateriaalinen kokemus 1930-luvulta 2000-luvulle–hankkeessa tutkimme äitiyspakkausta suomalaisen hyvinvointivaltion ja kansakunnan rakentamiseen ja kokemiseen kytkeytyvänä tunne-esineenä.
Irrotettuna kontekstistaan pakkaus on pelkkä pahvilaatikko, joka sisältää erilaisia tarvikkeita vastasyntyneen hoitoon. Kuitenkin se latautuu merkityksillä heti, kun valtio lahjoittaa pakkauksen pienokaistaan odottaville vanhemmille. Äitiyspakkaus on osoitus sekä hyvinvointivaltion huolenpidosta että normeista ja kontrollista ja lisäksi osa vanhemmuuden ja perheiden arkea. Se on myös tunne-esine, joka välittää tunteisiin liittyviä merkityksiä – kokijastaan ja kontekstista riippuen joko positiivisia tai negatiivisia, tai jotakin siltä väliltä.
Tutkimushankkeessa tarkastelemme sekä yksilöllisiä että kollektiivisia, paikoin ristiriitaisia kokemuksia ja muistoja äitiyspakkauksesta ja -avustuksesta historiantutkimuksen keinoin sekä tieteen ja taiteen välisessä vuorovaikutuksessa. Katsomme, että äitiyspakkaus on avain hyvinvointivaltion tunne- ja kokemushistorian, muistamisen ja materiaalisuuden sekä kuulumisen ja toiseuden kokemusten tutkimukselle.
Hankkeen vastuullinen johtaja on yliopistonlehtori Tanja Vahtikari. Hankkeessa tutkijoina toimivat tutkija Henrik Mattjus, väitöskirjatutkija Jenni Räikkönen ja maisterivaiheen opiskelija Maiju Remes. Taiteellisesta osuudesta vastaavat näyttelijä Hanna Vahtikari ja teatteripedagogi Elina Ylisuvanto. Hankkeen tutkijat työskentelevät Tampereen yliopistossa. Hanke toimii yhteistyössä Suomen Akatemian kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) kanssa.