Tietoa hankkeesta

YHET-hankkeen tavoitteena on kehittää yritysten muutoskyvykkyyttä erilaisissa muutospainetta sisältävissä tilanteissa erityisesti liittyen Covid-pandemian vaikutuksiin, ja tätä kautta vahvistaa ja kehittää yritysten johdon ja henkilökunnan oppimiskykyä ja osaamista. Hankkeen taustalla on syksyllä 2021 Tampereen ammattikorkeakoulun toteuttama ja Sitran rahoittama Sähkörauskun työelämäkonsepti -hanke.

Tausta

Hankkeella vastataan yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisäämiseen, muuttuviin osaamistarpeisiin, sekä yritysten ja työyhteisöjen osaaja- ja osaamisvajeeseen.

Hankkeen pitkän aikajänteen vaikuttavuustavoitteena on myös kehittää entisestään korkeakoulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä ketterämpään, nopeammin reagoivampaan, ajantasaisempaan ja tarvelähtöisempään suuntaan. Tämä tapahtuu niin valmennusten sisältöjen, toimintamenetelmien, kuin lopputulosten – sekä yrityskohtaisten että yleisen systeemisen yhdessäoppimisen mallin – myötä. Hankkeen tavoitteena on myös muuttaa yleistä käsitystä oppimisesta ja opetuksen toteutuksesta osana työorganisaatioita.

Tavoite ja tehtävät

Hankkeella on kolme tavoitetta:

(1) Valmennusmallin jatkokehittäminen aiemmin toteutetun SITRA-valmennuskokonaisuuden pohjalta: Tavoitteena on nopean yhdessäoppimisen hyödyntämisen lisäksi vaikuttaa syvemmällä tasolla yritysten mielenmalleihin oppimisesta ja oppimisen merkityksestä haastaviin tilanteisiin vastaamisessa.

(2) Hankkeessa mukana olevien yritysten yhdessäoppimista ja muutoskyvykkyyttä kehittävien valmennuskokonaisuuksien toteutus.

(3) Yritysvalmennusten yksilöllisten yhdessäoppimisen mallien pohjalta hankkeen kolmantena konkreettisena tavoitteena on kehittää ja mallintaa yleinen systeemisen yhdessäoppimisen malli.

Malli tulee olemaan julkinen kaikkien yritysten käyttöön tarkoitettu, ja se tulee olemaan riippumaton yrityksen toimialasta tai yrityksen koosta, joten sitä voidaan soveltaen hyödyntää hyvin monipuolisesti.

Vaikuttavuus

Hankkeen yleisempänä tavoitteena on myös kehittää entisestään korkeakoulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä ketterämpään, nopeammin reagoivampaan, ajantasaisempaan ja tarvelähtöisempään suuntaan. Toisena hankkeen yleistavoitteena on muuttaa yleistä käsitystä oppimisesta ja opetuksen toteutuksesta osana työorganisaatioita.

Hankkeen tulosten saavuttamisen seurauksena yritykset kykenevät ketterästi kehittämään systeemistä osaamistaan ja ratkaisemaan muutospaineista johtuvia haasteita, ja yrityksen kyvykkyys ja osaaminen yllättävän muutoksen aiheuttamasta kriisistä selviytymiseen vahvistuu.

Rahoittajat

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. 

Hankkeen toiminta-aika on 1.6.2022–31.8.2023.