I projektet kommer vi att skapa utbildningsinnehåll för att ge expertis inom produktion, syntes, lagring och användning av väte, samt för att ge kunskap om säkerheten för vätgasprocesser, utrustning och system relaterade till ovan nämnda huvudteman, samt ge kunskap och stöd för val av utrustning och system samt för planering av idrifttagning.
Presentation
Den pågående energiomställningen kommer att öka förändringstrycket på hela energisystemet. Klimatmålen och riskerna i anslutning till fossila bränslen påskyndar införandet av förnybara energiformer under de kommande åren. En ökad väderberoende produktion av solenergi och vindkraft kräver att hela energisystemet blir alltmer flexibelt. En viktig del av framtidens energisystem kommer att vara energilagring i dess olika former, så att energi kan lagras i blåsigt eller soligt väder för de tillfällen då produktionen är mindre.
Framtidens vätgasekonomi bygger på idén att när elen är billig produceras vätgas som kan lagras, användas som sådan eller vidareförädlas till syntetiska bränslen. Dessa bränslen kan användas i fordon, till exempel maskiner, och på så sätt skapa ett slutet kretslopp för koldioxid utan nettoutsläpp i atmosfären.
Lagring och överföring av energi som gas minskar trycket på eldistributionsnäten och gör det möjligt att använda gasnätet som ett energilager och vid behov omvandla gasen till el igen när elpriset är högre. I juli 2020 föreslog EU-kommissionen en vätgasstrategi för ett klimatneutralt Europa. Strategin syftar till att påskynda utvecklingen av grön vätgas och säkerställa dess roll som en hörnsten i ett klimatneutralt energisystem senast 2050. EU:s stora investeringar i vätgasekonomin ökar dess attraktionskraft också i Tammerforsregionen, Lappland och Österbotten.
Finland har potential att producera en betydande andel av all den gröna vätgas som behövs för EU:s RePower-plan. Målet är att väteekonomin ska ha blivit en ny exportpelare för Finland före 2030. I statsrådets principbeslut från 2021 konstateras också att Finland har som mål att bli Europas ledande aktör inom väteekonomi genom hela värdekedjan. I likhet med all annan ny teknik ses bristen på experter som en av flaskhalsarna i vätgasekonomin. Det finns också säkerhetsfrågor som måste lösas innan användningen av vätgas blir utbredd.
Mål
Huvudsyftet med projektet är att tillhandahålla nödvändig kompetens och bättre kapacitet för anställda i företag i regionerna att delta i planering och konstruktion av nya anläggningar med grön teknik. Målet är att deltagaren ska ha en stark förståelse för vätgasekonomin och dess många möjligheter. Deltagaren kan analysera de tekniska kraven relaterade till produktion av grön vätgas och bränslecellssystem, samt förstå potentialen för vätgas även vid produktion av syntetiska kolvätebränslen. Utan utbildning kommer anläggningsprojektens sysselsättande verkan att vara mindre.
Projektets mervärde
Det finns en stor potential för att använda grön vätgas i industriell skala, men det ställer många nya krav, till exempel på att hantera explosionsriskerna. I likhet med annan ny teknik ses bristen på experter som en av flaskhalsarna i vätgasekonomin. Liknande projekt har genomförts utomlands, men i Finland är tekniken och dess tillämpning fortfarande relativt ny. Väteekonomin representerar en ny industrisektor som möjliggör självförsörjning av energi, ökar sysselsättningen och tryggar en klimatneutral framtid både i Finland och i Europa, men den kräver ny kompetens. En sådan här utveckling av arbetslivsfärdigheterna som sker i samarbete mellan företag och läroanstalter kan inte genomföras i de sökandes normala verksamhet.
Finansiering
Projektet är finansierat av Europeiska unionen ESR+ 2024-2027.
Samarbetspartner
Tampereen ammattikorkeakoulu
Lapin AMK
Yrkeshögskolan Novia
Kontaktpersoner
Marko Mäkilouko marko.makilouko@tuni.fi
Sören Mattbäck soren.mattback@novia.fi
Sirpa Kokko sirpa.kokko@lapinamk.fi