Ihmiset ja yhteistyötahot

Tutkimus toteutetaan Tampereen yliopistossa yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Rikoksettoman elämän tukisäätiön (RETS) kanssa.

Tutkimusryhmä

Rosi Enroosin kuvaTutkimushankkeen johtaja Rosi Enroos on lapsi- ja perhesosiaalityön dosentti ja yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa, sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa. Hän työskentelee monenlaisten lastensuojelun ja perhetutkimuksen kysymysten parissa.

VaVa-hankkeessa Rosin kiinnostus kohdistuu erityisesti siihen, miten eri suunnista kerättävän tutkimustiedon avulla (lapset, vanhemmat, ammattilaiset, muut) voidaan kehittää toimivia palvelupolkuja ja tukea vankien lapsille sekä heidän vanhemmilleen. Lisäksi hän pohtii erilaisia tutkimusmetodologisia haasteita, kuten millaisia lapsia ja perheitä tutkimukseen tavoitetaan ja ketkä jäävät näkymättömiksi sekä miten erilaiset sosiaalipoliittiset kontekstit vaikuttavat perheiden tilanteisiin, palveluihin ja vankeuden varjossa olevien lasten ja perheiden saamaan tukeen.

 

Jenni Repo, kuvaJenni Repo (YTM) toimii hankkeessa tutkijana. Hän tekee lisäksi sosiaalityön väitöstutkimusta Tampereen yliopistossa liittyen lastensuojelulaitosten valvontaan ja on ollut aiemmin mukana eri näkökulmista lastensuojelua tarkastelevissa tutkimushankkeissa.

VaVa-hankkeessa Jenniä kiinnostaa erityisesti institutionaalinen näkökulma vankilan varjossa olevaan lapsuuteen ja vanhemmuuteen: miten ammattilaisten näkemykset sekä lasten ja vanhempien kokemukset, toiveet ja odotukset asettuvat suhteessa palvelujärjestelmään ja sen reunaehtoihin? Hänen tehtäväkenttäänsä kuuluu tutkimuksen tekemisen lisäksi erilaisia koordinointi- ja viestintävastuita.

 

 

 

Essi Julin, kuva

 

Essi Julin (YTT) toimii hankkeessa tutkijatohtorina (1.2.2025 alkaen). Hän on tutkinut väitöstutkimuksessaan lapsiin kohdistuvaa väkivaltarikostutkintaprosessia vanhempien näkökulmasta. Väitöksen jälkeisessä tutkimuksessa kiinnostus on keskittynyt lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten asemaan ja osallisuuteen suomalaisessa lainvalmistelussa.

VaVa-hankkeessa Essi keskittyy vankilan varjossa elävien lasten ja perheiden palveluiden ja tuen kehittämiseksi heidän tarpeitaan parhaalla mahdollisella tavalla palvelevaksi ja heidän osallisuuttaan huomioivaksi.

 

***

Yhteistyökumppanit

Jean Kjellstrand

PhD Jean Kjellstrand Yhdysvalloista toimii päätyössään Oregonin yliopiston apulaisprofessorina. Hän on tutkinut vankien lasten ja perheiden hyvinvointiin kytkeytyviä teemoja ja ollut myös mukana kehittämässä ja arvioimassa useita vankien perheiden tukemiseen tarkoitettuja interventioita.

VaVa-hankkeessa Jean toimii konsultoijana ja asiantuntijana erityisesti vanhemmuusintervention pilotoinnin osalta.

*

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha)

*

Rikoksettoman elämän tukisäätiö (RETS)

Anastasia Lapintie työskentelee Rikoksettoman elämän tukisäätiön Lapsi- ja läheistyössä ihmisten, arvioinnin ja numeroiden parissa. Työssään hän tavoittelee käytännön ja teorian yhdistymistä sekä arjen kokemuksen tuomista osaksi vaikuttamista ja viestintää. Anastasia on kiinnostunut lasten oman toimijuuden vahvistamisesta sekä läheisten omien tarpeiden näkyväksi tekemisestä – perheen rooli on enemmän kuin tukea tuomitun desistanssia. Perhesuhteiden moninaisuus tarkoittaa hänen mielestään sitä, että tukea tarjotessa on ymmärrettävä perheenjäsenten suhteet toisiinsa ja rangaistuksen vaikutukset perheenjäsenten eri rooleista käsin.

Noora Alanen työskentelee Rikoksettoman elämän tukisäätiön Lapsi- ja läheistyössä yksilöiden, perheiden ja pariskuntien kanssa. Työssään hän organisoi ja kehittää vangeille ja heidän perheilleen suunnattua perheleiritoimintaa sekä tekee parisuhde- ja yksilötyötä. Nooraa kiinnostaa erityisesti se, mitä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuu ja mitkä tekijät vuorovaikutuksessa vaikuttavat. Monesti pienet asiat ovat maailman tärkeimpiä. Noora tekee työtään avoimen keskustelun, monenlaisten menetelmien ja mentalisaation keinoin. Hän painottaa ihmisten kanssa työskennellessä aktiivista näkökulman valintaa: valitseeko kiinnittääkö huomionsa pahan tekemiseen vai rakkauteen.

Katariina Soihtu työskentelee Rikoksettoman elämän tukisäätiön Lapsi- ja läheistyössä yksilötuen, ryhmien ja perheleirien parissa. Työssään hän tukee vankeuteen tuomittujen läheisiä sekä vankilassa olevia vanhempia löytämään hyvinvointia hankalassa elämänvaiheessa. Katariinan työotteessa on mukana tiede ja tutkittu tieto, joiden avulla voi arjessa vahvistaa resilienssiä, toimintakykyä ja itsemyötätuntoa. Hän on kiinnostunut siitä, kuinka perheiden dynamiikka ja ihmisen minäkuva muokkaantuvat vankeuden mukanaan tuomilla tunteilla, ja kuinka vankeuden vaikutukset yltävät sukupolvien yli.

*

Kansainvälinen ohjausryhmä

  • Tarja Pösö, professori (emerita) (Tampere University, Finland)
  • Åsa Norman, Senior Research Specialist, Docent (Karolinska Institutet, Sweden)
  • Jean Kjellstrand, Associate Professor (University of Oregon, US)
  • Mark Eddy, Professor (The University of Texas at Austin, US)

*

Hankkeelle ollaan kokoamassa myös kansallista ohjausryhmää.