Tavoite

Hankkeessa tutkitaan vankilan varjossa elävien lasten ja vanhempien perhesuhteita ja palvelutarpeita ​sekä kehitetään tutkimukseen perustuvia käytäntöjä sekä laadukkaita palvelupolkuja vankien lapsille ja perheille sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisissa palveluissa Pirkanmaan hyvinvointialueella yhdessä Rikoksettoman elämän tukisäätiön kanssa.​

Hankkeen päätutkimustehtävänä on vastata kysymykseen: ​

Millaisina lasten perhesuhteet ja palvelutarpeet näyttäytyvät institutionaalisesta ja kokemuksellisesta näkökulmasta silloin kun vanhempi on vankilassa?​

Tausta

Sosiaalihuoltolaki, vankeuslaki ja lastensuojelulaki sekä lasten oikeuksien sopimus velvoittavat vankien lasten tilanteen selvittämiseen ja perheen tukemiseen silloin, kun vanhempi on vankilassa, mutta Suomessa ei ole tietoa edes siitä, kuinka montaa lasta vanhemman vankeus koskettaa. Siksi vankien lasten ja perheiden tukeminen sekä työtavat sosiaalipalveluissa ovat sattumanvaraisia ja riippuvat monesti yksittäisten työntekijöiden ymmärryksestä ja osaamisesta.

Hankkeen kokonaisuus

Hanke koostuu neljästä työpaketista:

  1. Palvelunäkökulma
  2. Lasten ja vanhempien kokemukset
  3. Vanhemmuusintervention pilotointi
  4. Koulutus

Vaikutus

Tutkimukseen pohjautuvien käytäntöjen rakentaminen hyvinvointijärjestelmässä vankien lapsille ja perheille on erittäin merkityksellistä, sillä tutkituilla interventioilla voidaan puuttua ylisukupolvisen huono-osaisuuden ja rikollisuuden kysymyksiin sekä lasten oikeuksien mukaisten palveluiden kehittämiseen. On ylipäänsä tärkeää tunnistaa vankien lapset, perheet ja heidän palvelutarpeensa sekä tuottaa tietoa siitä, millaisia kokemuksia ja tilanteita vankien lapsilla on.

Rahoitus

Tutkimusta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö (Sosiaalityön yliopistotasoisen tutkimuksen valtionavustus VTR).

Yhteistyökumppanit

Tutkimus toteutetaan Tampereen yliopistossa yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Rikoksettoman elämän tukisäätiön (RETS) kanssa.