Uuden työntekijän kuulumisia PONNU-hankkeesta

Vanajan vankilan vehreä ympäristö

PONNU-hanke tähtää työ- ja opiskeluympäristön ulkopuolella olevien aikuisten perustaitojen vahvistamiseen. Itse tulin hankkeeseen mukaan kuluvan vuoden maaliskuussa, kun hanke oli ollut jo hyvän aikaa käynnissä. Työtehtäväni hankkeessa ovat monipuolisia, yksi niistä on käytännön valmennustyö, jota pääsin tekemään heti aloitettuani. PONNU-hankkeessa on toteutettu jo yli vuoden ajan valmennuspilotointia, joka tukee perustaitojenvalmennusmallin kehittämistä. Jatkamme valmennuspilotointia vielä ensi syksyyn asti.

Tällä viikolla aloitin valmentajaparini kanssa uuden perustaitovalmennuksen Vanajan vankilassa. Vanajan vankila on naisille tarkoitettu avovankila Hämeenlinnassa. Vaikutuimme heti aluksi kauniista ja rauhallisesta ympäristöstä, joka loisti vihreyttä aurinkoisena kesäpäivänä. Kyseessä olevan kohderyhmän kanssa otamme huomioon, että erityisesti digitaitojen harjoittelulle on tarvetta, koska yhteiskunnan ja palveluiden digitalisaatio on saattanut edetä huomattavasti vankeusrangaistuksen aikana. Olemme suunnitelleet kuuden kerran tiiviin kokonaisuuden, jonka aikana vahvistetaan digitaitojen lisäksi myös numero-, luku- ja kirjoitustaitoja.

Vanajan vankilan vehreä ympäristö

Vanajalla meitä odotti kuuden naisen motivoitunut ryhmä. Ensimmäinen valmennuskerta aloitettiin esittäytymisellä ja keskustelulla siitä, kuinka paljon kokemusta ja taitoa osallistujilla on jo kertynyt tietokoneen käytöstä ja digitaalisesta asioiden hoitamisesta. Tiedustelimme myös, onko osallistujilla erityisiä toiveita valmennukselle, sillä sisältö on räätälöitävissä osallistujien tarpeiden mukaiseksi. Tutustumiskierroksen jälkeen pureuduttiin heti yhteen digitaitojen perusasiaan: tietoturvaan. Keskustelimme verkkoidentiteetistä eli siitä, kuinka paljon ja minkälaista tietoa itsestä on hyvä laittaa esimerkiksi sosiaalisen median kanavoihin. Osallistujia opastettiin myös turvallisiin tapoihin tehdä nettiostoksia, lisäksi opettelimme tunnistamaan verkkohuijausten peruspiirteet  ja kävimme läpi niiltä suojautumisen periaatteet.

Valmentajina suunnittelemme valmennusten sisällön kohderyhmän erityispiirteiden ja tarpeiden mukaisesti. Valmennuksen aikana kiinnitämme huomiota käyttämiemme materiaalien ja menetelmien toimivuuteen. Jatkuvan havainnoinnin lisäksi pyydämme osallistujilta palautetta valmennuskokonaisuuden lopuksi; palautteen pääkohdat liittyvät siihen, kuinka hyödylliseksi valmennus koettu ja kuinka paljon uutta on opittu. Valmennuskokemusta ja osallistujapalautetta hyödyntäen PONNU-hankkeen tavoitteena on luoda avoin materiaalipankki, johon koostetaan harjoituksia ja muuta materiaalia, joka tukee perustaitojen vahvistamista.