SoteDialogit hankkeen kesäkirje hankkeeseen osallistuville työpaikoille

Poikkeuksellinen korona-kevät on takana ja tavallisesta poikkeava kesä täydessä vauhdissa. Työskenteleminen totutusta poikkeavalla tavalla, epävarmuus tulevasta ja jatkuvasti muuttuneet tilanteet ovat voineet verottaa voimavaroja tavallista enemmän. Eri työpaikoilta on useamman kerran kuultu todettavan, että onneksi nämä poikkeusolot sattuivat sentään keväälle - valon määrän lisääntyessä ja luonnon herätessä on moni pystynyt ammentamaan voimavaroja lähiympäristöstä ja luonnosta.

Vaikka etenkin poikkeusaikana olemme riippuvaisia monista ulkopuolisista tekijöistä ja ohjeista, voimme edistää (työ)hyvinvointiamme ja sujuvoittaa työntekoamme yksin ja yhdessä monin tavoin. Tälle sivustolle on koottu useita hyödyllisiä ja tutustumisen arvoisia materiaaleja muun muassa hyvinvoinnista, psykososiaalisesta työkuormituksesta, etäjohtamisesta ja kriisitilanteissa toimimisesta. Toivottavasti löydätte sieltä hyviä vinkkejä ja toimivia (työ)hyvinvointia edistäviä työkaluja työnne arkeen.

Te siellä työpaikoilla, olette tärkeitä!

Yksinkertaisen ja tehokkaan hengitysharjoituksen voimaakaan ei kannata unohtaa: Hengityksellä mielenrauhaa
Kun mieli vaeltaa levottomana tai olo on stressaantunut, voi hengitykseen keskittyminen erilaisten harjoitteiden avulla auttaa. Hengitykseen keskittymällä voi pysähtyä olemaan läsnä tässä hetkessä. Tutkimukset kertovat tasapainoisen hengityksen merkityksestä psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Stressaantuneen ihmisen sympaattinen hermosto aktivoituu ja keho valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan. Hengityksen rytmi muuttuu pinnalliseksi ja kireä tunne voi levitä koko kehoon. Tunnistamalla tilanteen voi hengityksen avulla tietoisesti vaikuttaa parasympaattisen hermoston toimintaan ja siten rauhoittaa kehoa ja mieltä. Yhtä oikeaa tapaa hengittää ei ole, joten olisikin löydettävä omaa kehoaan ja hengitystään kuuntelemalla itselle tasapainoinen ja rento tapa hengittää. Kun hengitys on tasapainossa, lihakset rentoutuvat ja sydämen syke rauhoittuu. Silloin voi tuntea olonsa hyväksi ja olla aidommin läsnä vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Teksti: Anne Puro, LapinAMK
Lähde: Martin, M., Seppä, M., Lehtinen, P. & Törö, T. 2014. Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. Löydä oma rytmisi – hengitys rauhoittaa levottomana vaeltavaa mieltä. 2018. Tunne & mieli -lehti.

Lisää vinkkejä stressin hallintaan:
https://www.kehoonkoti.fi/fp/stressi

Syksyn tilanne on vielä avoin ja voi tuottaa epävarmuuden tunteita. SoteDialogit -hanke seuraa aktiivisesti yleistä tilannetta ja mukauttaa kehittämistoimiaan tilanteiden vaatimalla tavalla. Olemme tehneet jo suunnitelmia esimerkiksi tulevan syksyn Kohtaamojen varalta. Tilaisuuksia tullaan järjestämään joko kasvokkain tai etäyhteyksillä. Kehittämistoimia räätälöidään muutenkin työpaikkojen tarpeiden mukaan.

Palataan hankkeen tiimoilta asiaan taas syksyllä!

Voimia kesään sekä voimauttavaa kesää toivottaen,
SoteDialogit -hankkeen väki