SOL-TECH uutiskirje

SOL-TECH uutiskirje. Vuosina 2021–2024 toiminut Tampereen yliopiston SOL-TECH-tutkimushanke on tullut päätökseen. Ohessa hankkeen uutiskirje, johon olemme tiivistäneet hankkeen saavutuksia vuosien varrelta. Hanketta rahoitti Jane ja Aatos Erkon säätiö.

SOL-TECH pähkinänkuoressa

SOL-TECH-hankkeessa kehitettiin käyttäjälähtöistä, aurinkovoimalla toimivaa älyteknologiaa turvallisen ja itsenäisen ikääntymisen tueksi. Hanke toteutettiin tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnan johdolla, yhdessä yhteiskuntatieteiden ja rakennetun ympäristön tiedekuntien kanssa.

Ikäihmisten määrä kasvaa Suomessa, ja heistä yhä useampi asuu itsenäisesti kodissaan. Samalla tarpeet erilaisille arjen turvallisuutta lisääville ratkaisuille ovat yhä moninaisempia. Tämänhetkiset turvalaitteet eivät kuitenkaan aina vastaa käyttäjiensä toiveita. Tästä syystä hankkeemme lähtökohtana oli yhteiskehittäminen. Kehitimme yhdessä ikäihmisten ja heidän läheistensä, sekä ikääntyneiden palvelujen asiantuntijoiden kanssa kotiympäristöön sijoitettavaa turvateknologiaa kaatumisten varalle. Yhteiskehittämisessä kaikki osallistujat ovat tasavertaisia.

Hankkeessa yhteiskehitetyn turvalaitekokonaisuuden mallinnuksia TAD-tapahtumassa. Kuva: Jonne Renvall

Tulokset

Hankkeessa tuotettiin uutta tietoa ikäihmisten elinolosuhteista sekä turvatekniikan käytöstä ja sen haasteista. Hankkeen aikana tuotettiin lukuisia artikkeleita, joista osa on vielä julkaisematta. Päivittyvä julkaisulista löytyy nettisivuiltamme: https://projects.tuni.fi/sol-tech/publications/

Vieraillessamme 49 tutkimukseen osallistujan kodissa saimme tärkeää uudenlaista tietoa ikäihmisten asuinolosuhteista, valaistuksen määrästä ja laadusta, turvatekniikan käytöstä kotiympäristössä sekä kodin kaatumisriskeistä.. Näitä tietoja hyödynnettiin yhteiskehittämistyöpajoissa sekä artikkeleissa.

Yhteiskehittämisprosessin aikana laadimme mallinnuksen kotiin sijoitettavasta turvalaitteesta. Mallinnus muotoutui kolmiosaiseksi, koostuen kotiin asennettavista sensoreista ja tabletista, sekä mukaan otettavasta rannekkeesta. Mallinnus on suunniteltu saamaan virtansa ympäristöystävällisesti hyödyntäen perovskiittipohjaisia aurinkokennoja (PISC), jotka tuottavat energiaa myös sisävalaistuksesta.

Laitteisto aurinkokennojen mittaukseen sisävalossa. Kuva: Paavo Mäkinen

Syksyn 2024 yleisötapahtumat

Syksyllä 2024 hankkeemme tuloksia esiteltiin kahdessa yleisölle julkisessa tapahtumassa. Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikolla (TAD Week) 27.9.-4.10.2024, hankkeen tutkimusmetodeja ja tuotoksia sisältänyt esillepanomme keräsi noin 1040 vierailijaa.

Itsenäisen asumisen tulevaisuus: ikääntyminen, koti ja kodin turvateknologia-tapahtuma 1.10.2024 Nokia Areenalla keräsi yhteen kymmeniä ikäihmisiä, heidän läheisiään, järjestöjä ja tutkijoita keskustelemaan hankkeemme tuloksista sekä kotiin saatavista palveluista ja niiden tulevaisuudesta. Tapahtuman päätti paneelikeskustelu, jossa näistä aiheista keskustelivat digisuunnittelija Saku Suominen (Pirha), tutkijatohtori Antti Hämäläinen (Jyväskylän yliopisto), arkkitehti ja tutkijatohtori Katja Maununaho (Tampereen yliopisto) sekä tutkijatohtori Katri Keskinen (SOL-TECH).

Paneelikeskustelu SOL-TECH lopputapahtumassa Nokia Arenalla 1.10.2024. Kuva: Pinja Majava

Seuraavat askeleet

Laite yksin ei ole ratkaisu, vaan tarvitsemme sen ympärille toimivat palvelut. Ikäihminen ja hänen elinpiirinsä on huomioitava yksilöllisesti. Haemme parhaillaan rahoitusta tutkimuksen seuraavaan vaiheeseen kehittääksemme aurinkokennoteknologiaa vastaamaan aitojen kotiympäristöjen olosuhteita, sekä tutkiaksemme ikäihmisten elinympäristön turvallisuutta ja palveluntarpeita yksilöllisenä kokonaisuutena – yhä yhdessä ikäihmisten ja alan ammattilaisten kanssa.

Suuri kiitos kaikille tutkimukseen osallistujille, yhteistyötahoille, sekä lopputapahtumissamme käyneille!