SmartDesign kokoaa paikallisia yrityksiä älykkään suunnittelun digiteknologioiden pariin

SmartDesign-logo ja rahoittajien logot

Mitä ovat älykkään suunnittelun digiteknologiat? Miten niitä voi hyödyntää oman yrityksen liiketoiminnassa? Tampereen yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun kaksivuotinen Älykkään suunnittelun digityökalut (SmartDesign) -hanke tarjoaa apua Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen yrityksille uusien digiteknologioiden käytössä suunnittelutyössä.

Teknologioiden hyödyistä ja uusista keksinnöistä uutisoidaan sosiaalisessa mediassa viikoittain. Valtavassa tietovirrassa voi olla haastavaa pysyä mukana. Nyt SmartDesign-hanke tarjoaa kotimaisille yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua juuri heille sopiviin teknologioihin Tampereen yliopiston ja HAMKin asiantuntijoiden johdattelemina. Projektin teknologiset kärjet ovat tekoäly, laajennettu todellisuus (XR), pelimoottorit ja reality capture.

Pirkanmaan liiton ja Hämeen liiton aluekehitysrahaston ja valtionrahoituksen avulla SmartDesign-hanke tukee liittojen älykkään erikoistumisen strategioita. Hanke on myös Euroopan unionin osarahoittama. Näin toiminta keskittyy liittojen toiminta-alueille, mutta SmartDesign luo toiminta-aikanaan myös kansainvälisiä verkostoja. Kansainvälisten suhteiden luomiseen hankkeelle etumatkaa sai Tampereen yliopiston avoimen innovaatioalusta CoreLabin projektipäällikkö Jaakko Kinnunen.

– SmartDesign jatkaa tiivistä yhteistyötämme Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Olemme kasanneet toimintaan mukaan jo suuren joukon yrityksiä. Kaikki aiheesta kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita mukaan hankkeemme toimintaan, Kinnunen sanoo.

Kinnunen osallistui Tampereen yliopiston Kiinteistökehittämisen tulevaisuusfoorumi FutuRED -hankkeen Älykäs rakennettu ympäristö -teemaiseen opintomatkaan tammikuun alussa. Ohjelmaan kuului osallistuminen maailmankuuluisille CES-kuluttajaelektroniikkamessuille, keskustelut Las Vegasin kaupungin kanssa, sekä vierailu Stanfordin yliopiston tutkijoiden kanssa.

– CES-konferenssi oli upea tapahtuma, jossa pääsimme tutustumaan uusimpiin teknologiainnovaatioihin. Etenkin tekoälyn kehityksessä on luvassa paljon uusia työkaluja ja menetelmiä suunnittelutyön tueksi. Kävimme myös Stanfordin yliopistolla ja saimme sieltä maailmanluokan tutkija- ja yrityskontakteja, hehkuttaa Kinnunen.

Mitä SmartDesign tekee käytännössä?

Projektiryhmään sisältyy erinomaista asiantuntemusta. Tampereen yliopisto keskittyy laajennetun todellisuuden, tekoälyn ja reality capture -teknologioihin, kun taas HAMK Tech erikoistuu pelimoottoreihin, XR-teknologioihin ja valmistavaan teollisuuteen.

– Tampereen yliopiston ja HAMKin asiantuntijoiden sekä työpajojen ja pilottien kautta Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen yritykset voivat kokeilla ja kehittää näitä teknologioita käytännön sovelluksiksi. Tuloksena syntyy XR-ratkaisuja, jotka tehostavat toimintaa, nopeuttavat tuotekehitystä ja vähentävät virhekustannuksia. Parempi suunnittelu ja prosessien optimointi vahvistavat kilpailukykyä, avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tukevat yhteistyötä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa, kertoo HAMKin osaprojektin johtaja erityisasiantuntija Mikael Bowellan.

SmartDesign-hanke auttaa yrityksiä hyödyntämään digitaalisia työkaluja tehokkaasti. Pelimoottorin avulla voidaan luoda interaktiivisia, visuaalisesti tarkkoja virtuaaliympäristöjä, joissa simuloidaan tuotteiden toimintaa ja suunnitteluprosesseja jo ennen fyysistä prototyyppiä. AI puolestaan mahdollistaa suunnittelun automatisoinnin, optimoinnin ja ennakoivan analytiikan, mikä nopeuttaa päätöksentekoa ja vähentää virheitä.

– Yhdessä nämä teknologiat muodostavat entistä tehokkaampia ja intuitiivisempia suunnittelutyökaluja. AI analysoi suunnitteludataa ja ehdottaa parannuksia reaaliajassa, kun taas pelimoottori visualisoi muutokset välittömästi 3D-ympäristössä. Tämä mahdollistaa nopeammat kokeilut, tarkemman simuloinnin ja paremman päätöksenteon, Bowellan jatkaa.

Projektiryhmä on lähtenyt aktiivisesti toimintaan heti alkuvuodesta. Jos työpaja- tai pilottitoiminta kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä ja kuule lisää!

Voit tutustua hankkeeseen SmartDesgin-kotisivuilla!

Lisätietoja:

Jaakko Kinnunen
Projektipäällikkö, CoreLab
Rakennetun ympäristön tiedekunta
Tampereen yliopisto
jaakko.kinnunen@tuni.fi

Mikael Bowellan
Erityisasiantuntija, tki
HAMK Tech
mikael.bowellan@hamk.fi

Hanketta rahoittavat Pirkanmaan liitto, Hämeen liitto ja Euroopan unionin osarahoitus.

Euroopan unionin osarahoittama logoHämeen liitto logoPirkanmaan logo