Miten hinnoittelen työni?

Miten hinnoitella työni? Tämä on yksi elämän suurista kysymyksistä, mutta suoraa ja oikeaa vastausta ei yllättäen löydykään internetistä, koska meillä on kilpailulaki, joka eri ammattialoilla tehokkaasti estää antamasta tarkkoja euromääräisiä hinnoitteluohjeita. Laki on toki hyvää tarkoittava.

Kilpailulaki tuli voimaan 1992 ja sitä on tarkennettu sen jälkeen useasti. Ennen kyseistä vuotta eri tahot julkaisivat tarkkoja hintasuositustaulukoita. Nykyään hintataso jollakin ammattialalla täytyy selvittää kyselemällä.

Työn hinnoittelussa on kaksi vaaratekijää: alihinnoittelu ja ylihinnoittelu. Kummallakin virheellä voi olla kohtalokkaita seuraamuksia. Alihinnoittelussa tulot eivät riitäkään elämiseen ja ylihinnoittelussa tavara tai palvelu ei menekään kaupaksi.

Hinnoittelun lähtökohta voi olla aikaperustainen, esimerkiksi tuntihinta, tai urakkaperustainen kokonaishinta. Kummassakin vaihtoehdossa tulee kuitenkin punnita miten paljon työstä jää itselle käteen, jotta työllä voi elää – tai toisaalta miten paljon asiakaan kannatta työstä maksaa, jotta hinta-laatusuhde olisi kohdallaan ja työ menisi kaupaksi jatkossakin.

Uusi yrittäjä tai yrittäjämäistä toimintaa aloittava kevytyrittäjä voi yllättyä kuinka vähän hänelle jää käteen asiakkaalle lähetetyn laskun loppusummasta, kun kaikki pakolliset ja huomionarvoiset kulut on myyntihinnasta vähennetty. Tai toisinpäin ajatellen: Kuinka suureksi laskun loppusumma muodostuu, kun tavoitellun nettosumman päälle laitetaan kaikki tarpeelliset maksut. Kehtaako sellaista summaa tutulta asiakkaalta pyytääkään!

Kun ei tiedä, mitä työstään voi laskuttaa, on parempi aloittaa varovaisella hinnoittelulla (alihinnoittelulla) ja nostaa hintoja pikkuhiljaa kokemuksen ja ammattitaidon noustessa. Mikään laki ei estä, mutta ehkä oma moraali estää, laskuttamasta eri hintaa eri asiakkailta. Siinä touhussa voi tosin kyllä ajautua selittelyjen suohon, mikä ei markkinoinnin kannalta ole hyvä asia. Tuotteen tai palvelun hinta on yksi markkinoinnin osatekijä.

Sellainen käytäntö on, että opiskelija pyytää asiakkaalta noin puolet siitä, mikä on ammattilaisen hintataso. Tällöin toimeksiantaja ottaa tietoisen riskin tuotteen tai palvelun laadusta. Millään ammattialalla ei suhtauduta suopeasti aggressiiviseen hintakilpailuun eikä sellaista ole syytä tietoisesti harrastaa.

Alla on linkkejä eri laskureihin, joiden avulla voi yrittää hahmottaa hinnoittelun probleemia itselleen.

Miten kevytyrittäjä hinnoittelee työnsä? Lue miten laskutushinta muodostuu!
https://free.fi/freekly-news/miten-kevytyrittaja-hinnoittelee-tyonsa-lue-miten-laskutushinta-muodostuu/

Kevytyrittäjän tulolaskuri
https://extra.ukko.fi/tools/salary-calculator

Palkkalaskuri
https://kevytyrittajat.eezy.fi/itsensatyollistaminen/palkkalaskuri/

Palkkalaskuri kevytyrittäjälle
https://omapaja.fi/kevytyrittajyys/palkkalaskuri/

Oman työn hinnoittelu – kuinka hinnoittelen työni oikein?
https://www.ukkopro.fi/oman-tyon-hinnoittelu/

Oman työn hinnoittelu
https://www.onnistuyrittajana.fi/artikkeli/oman-ty%C3%B6n-hinnoittelu

Oman työn hinnoittelu – 5 askelta parempiin katteisiin
https://omapaja.fi/oman-tyon-hinnoittelu-5-askelta-parempiin-katteisiin/

Hahmotatko palkan sivukulut? Älä putoa palkkaamisen sudenkuoppaan
https://y-studio.fi/yrityksen-kasvu/johtaminen/palkan-sivukulut/

Kilpailulaki (huom. 2 luku 5 § Kielletyt kilpailunrajoitukset)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110948

Hintakartellit ja hintasuositukset
https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/kilpailuasiat/kartellit-ja-muut-horisontaaliset-kilpailunrajoitukset/hintakartellit-ja-hintayhteistyo/