Esittely

Rebep-hanke tuottaa ainutlaatuisen testbedin edesauttamaan valmistavan teollisuuden kiertotaloutta
Hanke ottaa haltuun koko valmistamisen materiaalikierron prosessin fokuksena haastavat materiaalit (esim. tietyllä tavalla kierrätetyt muovit), joista tulisi valmistaa käyttöä kestäviä tuotteita
Tuotteiden laatu:
Kovuus, lujuus, pintaominaisuudet…
Materiaalit, prosessit, uudelleenvalmistus, bio- ja kierrätysraaka-aineet, ja toiminnallinen testaus esim. biohajoavuus

Tausta

Uudelleenvalmistaminen on vaikeaa. Muovien kierrätysjärjestelmiä on olemassa, mutta uusista muoveista ei välttämättä saa sellaisia tuotteita, joilla olisi kysyntää markkinoilla tai joista olisi hyötyä.

Keskeisenä ongelmana on materiaalien huono kierto, kierrätettyjen materiaalien laatu ja siten myös uudelleenvalmistetun tuotteen laatu.

Tunnistetut haasteet teolliseen käyttöön suunnatuissa uudelleenvalmistetuissa muovituotteissa:

  • Haastavat materiaalit (esim. tietyt muovit).
  • Tuotteen laatu (ei sovellu teolliseen käyttöön TAI teolliseen massatuotantoon).
  • Biopohjaisten materiaalien lisääminen kierrätysmuoveihin vaikeaa sekä valmistusprosessien että laadun näkökulmasta.
  • Innovatiiviset materiaalisekoitukset (esim. tekstiilijäte ja muovijäte) kaipaavat lisätutkimusta.
  • Kunnianhimoiset tavoitteet (esim. täysin biohajoava muovituote, datan hyödyntäminen reaaliaikaisessa laadunvalvontaprosessissa) kaipaavat myös lisätutkimusta.

Tavoite

  • Tavoite 1: Tuottaa State-of-the art –kartoitus valmistavan teollisuuden haasteista materiaalien elinkaaren hallinnassa, uudelleenvalmistamisessa, kiertotaloudessa sekä liiketoiminnassa (esim. kierrätetyistä materiaaleista valmistettujen esineiden laatu, uusien materiaalien käyttöönotto)
  • Tavoite 2: Rakentaa Suomen oloissa ainutlaatuinen kiertotalous testbed, joka mahdollistaa materiaalikierron elinkaaren tai sen yksittäisten vaiheiden toimintaa havainnollistavan TKI-toiminnan (biopohjaiset ja kierrätysmateriaalit, soveltuvat valmistusprosessit, laaduntarkkailu valmistusprosessin jälkeen, materiaalien disintegraation tutkiminen, elinkaarianalyysi / hiilikädenjälkilaskenta)
  • Tavoite 3: Tuottaa tietoa, pilotteja ja demonstraatiota tukemaan valmistavan teollisuuden yrityksiä siirtymisessä kohti täydellistä kiertotaloutta konkreettisten esimerkkien avulla
  • Tavoite 4: Luoda ekosysteemimäistä toimintaa teeman ympärille. Tämä on välttämätöntä, sillä materiaalikierto tapahtuu aina useiden sidosryhmien ja tahojen vuorovaikutuksessa.

Vaikutus

Yrityksiltä toivotaan osallistumista hankkeen toimenpiteisiin, kuten työpajoihin ja demojen suunnitteluun.

Vinkkejä siitä, missä materiaaleissa on eniten haasteita ja mihin vaiheisiin (esim. uudelleenvalmistus) kannattaa painottaa tutkimusta hankkeen aikana

Yhteistyöavauksia: Jos löytyy hyviä ideoita, toimimme mielellämme yhteistyössä myös hankkeen jälkeen (esim. opinnäytetyöt, TKI-projektit)

Hanke saa julkista TKI-rahoitusta eikä yrityksiltä haeta rahallista panostusta

Rahoitus

Hanke saa julkista TKI-rahoitusta eikä yrityksiltä haeta rahallista panostusta

Yhteistyökumppanit

Tulossa.