Esittely

Ponte-hankkeessa tutkimme muuttuvaa kulttuuripolitiikkaa 2020-luvulla. Olemme kiinnostuneita erityisesti julkisesti tuetun kulttuurin monimuotoisuuden kaventumisesta ja sen mekanismeista: Millä perusteilla jotkut kulttuurin muodot ja toimijat jäävät julkisen tuen ulkopuolelle, kun kulttuurin rahoituksesta leikataan? Miten kulttuuripolitiikan arvot ja tavoitteet muuttuvat?

Tausta

Hankkeen lähtökohtana on ajatus siitä, että käynnissä olevien kulttuurin rahoitukseen kohdistuvien leikkausten myötä yhä enemmän kulttuuria jää Suomessa julkisen tuen ulkopuolelle. 

Rahoituksesta leikkaaminen vaikuttaa myös siihen, minkälaisiin tavoitteisiin kulttuuripolitiikalla voidaan pyrkiä. Leikkaukset esimerkiksi heikentävät virallisesti tunnustetun kulttuurin ja kulttuuritarjonnan monimuotoisuutta ja demokraattisuutta.

Julkisesti tuettuun kulttuuriin liittyvät odotukset ovat viime vuosikymmeninä olleet ristiriitaisia. Politiikka-asiakirjoissa ja julkisessa keskustelussa kulttuuri näyttäytyy osana sivistystä ja hyvinvointia, mutta sen kautta pyritään kohti taloudellisia päämääriä.

Taloudellisten tavoitteiden korostumisesta huolimatta suomalaisessa kulttuuria koskevissa keskusteluissa ovat painottuneet edelleen myös kulttuurin demokratisoimista korostavat äänenpainot.

Näyttää siltä, että 2020-luvulla kulttuuria pidetään tärkeänä ja siltä toivotaan esimerkiksi taloudellisia vaikutuksia, mutta samaan aikaan sen toimintaedellytyksiä, moninaisuutta ja vapautta kavennetaan.

Tutkimuskysymykset

Tässä tutkimushankkeessa kysymme, miten, miksi ja minkälaiset kulttuurin muodot jäävät tai jätetään suomalaisessa yhteiskunnassa ja kulttuuripolitiikassa julkisen tuen ulkopuolelle.

Tutkimme myös sitä, miten kulttuuripolitiikan tavoitteet muuttuvat 2020-luvulla ja minkälaiset arvot ohjaavat tehtyä kulttuuripolitiikkaa.

Hanke on monitieteinen ja yhdistää julkisoikeuden, kulttuuripolitiikan tutkimuksen ja kulttuurintutkimuksen näkökulmia.

Tavoite

Tutkimuksemme kohteina ovat kulttuuriympäristöt sekä kulttuurin kokijat ja tekijät. Tutkimuskysymyksiä tarkastellaan kulttuuri- ja taidepolitiikan, marginalisoitujen ryhmien ja periferisoitujen ympäristöjen näkökulmista.

Hankkeessa 1) paikannamme ja selitämme virallisen kulttuuripolitiikan arvojen ja tavoitteiden ristiriitoja ja jännitteitä, minkä kautta 2) tunnistamme potentiaalisia ulkopuolelle jäämisen paikkoja ja 3) analysoimme ulkopuolelle jäämisen mekanismeja ja vaikutuksia.

Tutkimme, mitä ja ketä kulttuuripolitiikalla ulkopuolistetaan sekä miksi ja miten ulkopuolistaminen tapahtuu.

Hankkeen tieteellinen tavoite on kehittää monitieteistä kulttuurin tutkimusta, jossa yhdistyvät erilaiset tutkimukselliset lähestymistavat. Hanke kehittää moninaista ymmärrystä kulttuurin tilasta ja kehityksestä teoreettisella ja käytännöllisellä tasolla.

Hankkeen yhteiskunnallinen tavoite on vahvistaa monitasoisesti ja monimuotoisesti kulttuurin asemaa yhteiskunnassa.

Vaikutus

Monitieteinen hanke uudistaa kulttuuriin kohdistuvaa tutkimusta ja tuottaa ajankohtaista ymmärrystä kulttuuriin ja sen elinvoimaan vaikuttavista kehityskuluista.

Hankkeen tuloksena:

  1. Tuotetaan uudenlaisia lähestymistapoja kulttuuriseen eriarvoisuuteen yhdistämällä eri tieteenalojen menetelmiä ja perinteitä.
  2. Syvennetään ymmärrystä ulkopuolistamisen mekanismeista ja esitetään ratkaisuja ulkopuolelle jäämisen vähentämiseksi.
  3. Lisätään kulttuurista yhdenvertaisuutta, kulttuurin moninaisuutta ja kestävyyttä.

 

Rahoitus

Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.